Deputatul independent Remus Borza a vorbit la DC NEWS despre creșterea prețurilor la alimente, energie, combustibil.
Dacă în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen decizia e la Uniunea Europeană, „la euro mingea este la noi. Noi hotărâm dacă vrem euro sau nu”, susține Remus Borza. Întrebat de ce nu o facem, deputatul a precizat: „pentru că sunt tot felul de angoase, de frici. Politica monetară, diferențele de curs pot să reprezinte niște supape în momente de criză. Pe de altă parte, în România, toate prețurile la orice, mărfuri alimentare, non-alimentare, sunt raportate la euro. Totul e raportat la euro”.
Totodată, Remus Borza a vorbit și despre energie, precizând că ea „a stat cu ghilimelele de rigoare la explozia prețurilor în piață. Anume, creșterea prețurilor utilităților, la energie, la gaz, ceea ce evident că e aberant. Ponderea lor e undeva sub 1%. Nu mănâncă găinile care ouă sau vacile care dau lapte gaz sau stau cu copitele în priză conectate la 220V”, a precizat ironic deputatul.
O problemă globală
„La fel și combustibilul. Noi avem 1,124 euro prețul la carburant, mult mai ieftin decât în Ungaria sau în Austria. Sunt niște legende...Aici este evident foametea de bani, nu se satură niciodată coloșii aceștia industriali ai lumii. În octombrie 2008 barilul de țiței era 138 de dolari. Astăzi, e 62 de dolari. Mai puțin de jumătate. În octombrie 2008, prețul la pompă a unui litru de benzină sau motorină era de 0,6 euro, când era 138 de dolari barilul! Astăzi, când e 62 de dolari barilul, cât e prețul la pompă? 1,1 euro! Dublu!”, a mai spus Remus Borza la DC NEWS.
Deputatul a mai arătat că aceasta este o problemă globală și din cauza multinaționalelor care vor tot mai mult, Guvernele au devenit captive și sunt obligate să crească veniturile populației.
„E o problemă globală. Peste tot se întâmplă lucrul acesta. În toată lumea prețurile la toate produsele alimentare și non-alimentare, în ultimii 30 de ani de când vorbim de economie globalizată, nu au scăzut la nimic, ele cresc. Multinaționalele care stau pe mii de miliarde de dolari, nu le mai satură Dumnezeu. Vor tot mai mult profit iar Guvernele sunt captive, nu au altceva de făcut, decât să crească în fiecare an veniturile populației ca să facă față creșterii prețurilor la produse și servicii și foamei de bani a multinaționalelor”, a completat Remus Borza.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu