Creșterea economică a României, încetinită. Este sub așteptările analiștilor

Creștere economică
Creștere economică

Creşterea economică din trimestrul trei al acestui an, de 4,4% raportat la perioada similară din 2015, este sub aşteptările analiştilor. 

Publicitate

Stimularea economiei s-a bazat pe măsuri fiscale care au dus la creşterea consumului, care au efect doar pe termen scurt, iar în aceste condiţii un avans al PIB de peste 5% este puţin probabil, a declarat marţi preşedintele Consiliului fiscal, Ionuţ Dumitru. 

"Este o creştere economică sub aşteptările noastre şi pare că sub aşteptările analiştilor în general. Este o decelerare destul de semnificativă a creşterii economice. Astfel, şansele să avem o creştere peste 5% în acest an sunt foarte mici în acest moment. Probabil că va fi în jur de 4,5% după ultimele cifre, în condiţiile în care, în trimestrul patru, este de aşteptat să se manifeste şi efectul de bază. Anul trecut, în trimestrul patru, am avut o creştere puternică a investiţiilor pe final de an şi probabil că anul acesta efectul de bază va fi unul semnificativ", a explicat Dumitru. 

O decelerare așteptată

În opinia acestuia, decelerarea creşterii economice era de aşteptat. 

"Aş spune că este o decelerare care era cumva de anticipat, în condiţiile în care am avut un stimul fiscal, în special la nivelul taxării consumului, respectiv reducerea TVA, care a fost principalul factor al creşterii puternice a consumului. Aşa cum teoria ne-o arată, practic, o stimulare a consumului prin măsuri fiscale nu poate să fie o stimulare de durată, adică este o creştere economică ce se manifestă în orizont de termen scurt şi nu neapărat pe termen mediu şi lung", a explicat preşedintele Consiliului Fiscal. 

Potrivit acestuia, şi deficitul de cont curent, în creştere la nouă luni de aproape 2,5 ori faţă de nouă luni din 2015, a fost alimentat tot de cererea internă. 

"Şi această creştere era de anticipat în condiţiile în care creşterea de cerere internă a fost una foarte puternică şi nu a fost însoţită de o evoluţie similară şi la nivelul ofertei interne. Deci, avem o cerere care se reflectă într-o creştere a deficitului comercial", a explicat Ionuţ Dumitru. 

Produsul Intern Brut a crescut, în primele nouă luni ale anului, cu 4,9% pe seria brută şi cu 4,8% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară din 2015, în timp ce în trimestrul III 2016 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% raportat la trimestrul anterior, potrivit datelor semnal publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2015, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 4,4% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier, notează Agerpres. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel