Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit, duminică, despre scumpirea alimentelor.
„Am mers cu colegii de la ministerul Agriculturii în multe piețe din București și mai ales în supermarketuri. Am văzut prețuri care ne-au surprins”, a spus Petre Daea, duminică seară, la Antena 3.
Ca să înţeleagă prețurile crescute, ministrul Daea aşteaptă o explicaţi de la Consiliul Concurenţei.
„M-am dus în ferme să văd dacă prețurile s-au modificat la producător. Am constatat că lucrurile nu s-au schimbat. Nu s-a mărit costul de producție(...). Un ou se scoate la poarta fermei undeva la 52 de bani. Ouăle aceastea pleacă pregătite din fermă, dar comerciantul face prețul. I-am rugat să nu fie lacomi, că lăcomia ne ajută pentru puțin timp”, a spus ministrul.
Petre Daea a explicat că în Europa a scăzut foarte mult producţia gospodăriilor, producătorii particulari n-au mai ieşit pe piaţă cu cantităţile obişnuite, lucru de care au profitat comercianţii şi astfel au crescut preţurile la ouă şi la unt. „Am fost, împreună cu colegii din Ministerul Agriculturii, să vedem dacă acest lucru s-a întâmplat şi în România. La ouă, costul de producţie este de 36 de bani şi am observat că nu s-a schimbat, oul pleacă din fermă la preţul de 52 de bani. Dar la raft preţurile sunt peste un leu. Nu putem fi stană de piatră când piaţa o ia aiurea”, a mai spus Petre Daea.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, spune ca situația va fi analizată.
După ce Ministerul Agriculturii a sesizat Consiliul Concurenței, acesta i-a atras atenția ministrului că pe viitor astfel de discuții ar trebui să aibă loc în particular, iar în urma lor se va lua hotărârea dacă este necesară o anchetă sau nu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News