Crearea Armatei UE și mai mult sprijin social. Ce prevede noul plan de reformare al Uniunii Europene: ”Europa federală: suverană, socială și ecologică”

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Armata UE și fondul de sprijin pentru criza energetică sunt printre propunerea de reformă a unui nou tratat.

Un grup de deputați europeni a elaborat un plan pentru reforma UE, dintre care propunerile includ un nou program al UE pentru a sprijini gospodăriile și întreprinderile care se confruntă cu creșterea prețurilor la energie și alimente și o armată europeană de 5.000 de oameni.

Manifestul pentru o ”Europa federală: suverană, socială și ecologică”, văzut de Euractiv a fost pregătit de grupul Spinelli, care reunește deputați federaliști influenți în Parlamentul European. 

Planul solicită extinderea competențelor UE în domeniul sănătății și politicii fiscale, alături de modificări constituționale pentru a face Pilonul European al Drepturilor Sociale obligatoriu din punct de vedere juridic.

De asemenea, solicită revizuirea unui Pact de stabilitate și creștere, care stabilește limite ale datoriilor guvernamentale și deficitelor bugetare, pentru a permite excluderea din calcule a investițiilor legate de protecția climei și a mediului. 

Între timp, cerința ca deciziile să fie luate în unanimitate ar trebui înlocuită cu votul majoritar într-o serie de domenii de politică existente.

”O mare oportunitate a apărut odată cu lansarea Uniunii Sănătății, inclusiv achiziția comună de vaccinuri și uniunea financiară și fiscală în curs de dezvoltare”, se arată în plan. 

Acesta propune ca un nou Plan european de asistență și reziliență să finanțeze ”transferuri compensatorii” către gospodării și întreprinderi mici, având în vedere creșterea prețurilor la energie și alimente.

De asemenea, solicită o prezență semnificativă de apărare și securitate a UE, inclusiv înființarea unei Forțe de reacție rapidă de 5.000 de oameni și a unui cartier general militar al UE.

De asemenea, adaugă că ”războiul din Ucraina trebuie să ofere Europei o uniune a migrației bazată pe solidaritate și împărțirea obligatorie a responsabilităților”. 

”Situația actuală arată că obiectivele inițiale ale federalismului sunt încă oportune”, a declarat Daniel Freund, europarlamentar verde și președinte al grupului Spinelli, pentru sursa citată.

”Avem nevoie de o Europă puternică pentru a rezolva marile probleme ale timpului nostru: clima, securitatea, protejarea democrației și a valorilor noastre. Parlamentul European este de acord, cetățenii sunt de acord și societatea civilă este de acord. Guvernele trebuie să dea rezultate”, a adăugat el. 

Citește și:

Borrell: UE va începe demersurile pentru crearea unei misiuni de asistenţă militară pentru Ucraina

'Nu este vorba doar de război, ci şi de modul în care este el purtat, de instruirea militarilor', a declarat Borrell presei după o reuniune informală a miniştrilor europeni ai apărării la Praga, Cehia deţinând preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

'Există multe iniţiative de instruire, însă nevoile sunt enorme şi trebuie să asigurăm coerenţa acestor eforturi', a afirmat el.

'Pot spune că toate statele membre sunt de acord în mod clar asupra acestui lucru şi asupra începerii demersurilor necesare pentru a defini parametrii pentru o misiune de asistenţă militară a UE pentru Ucraina', a mai spus şeful diplomaţiei europene.

Borrell, care a organizat reuniunea de marţi alături de preşedinţia cehă a Consiliului UE, a propus această iniţiativă săptămâna trecută. Au fost divulgate puţine detalii, însă, potrivit lui Borrell, soldaţi ucraineni, care luptă împotriva invaziei ruse, ar putea fi instruiţi în statele membre ale UE.

'Este clar că trebuie să fim rapizi şi ambiţioşi', a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate. Însă, înainte de întâlnire, unii miniştri au fost mai puţin optimişti. 'Rămâne de văzut dacă acesta este cel mai bun mod de a ajuta. Nu sunt atât de sigur', a declarat ministrul luxemburghez al apărării, François Bausch.

'Poate că acest lucru s-ar putea face mai rapid şi mai uşor la nivel bilateral, sub coordonarea UE', a spus el. Ministrul austriac, Klaudia Tanner, a exprimat îngrijorări similare.

'Prima chestiune este să se clarifice dacă o astfel de misiune poate fi cu adevărat creată', a precizat ea, adăugând că misiuni similare au fost desfăşurate în afara UE. 'Din punctul nostru de vedere, numeroase chestiuni rămân fără răspuns', a declarat Klaudia Tanner.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel