Doi oameni de știință au fost recompensați cu prestigiosul Premiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Sănătate Globală datorită contribuțiilor lor remarcabile la dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager, informează agenția de presă DPA.
Profesorii Katalin Kariko și Drew Weissman de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite au primit acest premiu din mâinile directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul ceremoniei anuale de deschidere a Adunării Mondiale a Sănătății.
În cadrul aceluiași eveniment, prim-ministrul din Barbados, Mia Mottley, a fost de asemenea premiată pentru rolul său de lider în domeniul acțiunilor climatice și al sănătății, precum și pentru activitatea sa ca președinte al Grupului liderilor mondiali în lupta împotriva rezistenței antimicrobiene.
"Profesorii Kariko și Weissman au jucat un rol cheie în atenuarea poverii cauzate de COVID-19 și au salvat vieți în timpul pandemiei. Leadershipul lor în acest domeniu are potențialul de a juca un rol esențial în îmbunătățirea sănătății la nivel mondial," a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul ceremoniei.
Cei doi cercetători au devenit cunoscuți pe plan internațional datorită descoperirii unei noi platforme de ARN mesager modificat cu nucleotide, care reușește să evite răspunsul imunologic advers. Această inovație a permis dezvoltarea rapidă și eficientă a vaccinurilor anti-COVID-19, contribuind semnificativ la combaterea pandemiei.
Pentru această descoperire revoluționară, Kariko și Weissman au fost, de asemenea, recompensați cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 2023. "Descoperirea lor a schimbat în mod fundamental înțelegerea noastră asupra modului în care ARN mesager interacționează cu sistemul nostru imunitar," a transmis comitetul Nobel la momentul decernării premiului, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News