Credeai că meditaţia în linişte te calmează şi te face mai fericit? Tehnicille de mindfulness, puse la colţ de cercetători

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Oamenii de ştiinţă spun, mai nou, că tehnicile de meditaţie şi vizualizare nu ajută ci, dimpotrivă, fac mai mult rău şi derutează subconştientul.

Credeai până acum că meditația și timpul petrecut în natură îţi asigură fericirea şi te destresează? Aşa credeam cu toţii, de zeci de ani, însă noi cercetări arată că "timpul cu tine" nu e tocmai benefic şi, dimpotrivă, poate duce la depresie şi adânceşte anxietatea.

Ştiam până acum că practicarea de mindfulness, plimbarea în natură și exprimarea recunoștinței ne fac să ne simţim mai împliniţi şi mai fericiţi. Noile revizuiri arată, însă, că majoritatea lucrărilor de cercetare care analizează aceste strategii se bazează pe studii mici, prost făcute, pe eşantioane insignifiante - ceea ce ar putea face concluziile lor nesigure, notează NewScientist.

Acest lucru nu înseamnă neapărat că astfel de practici nu funcționează, doar că este nevoie de studii științifice mult mai aprofundate pentru a demonstra că impactează cu adevărat pozitiv vieţile noastre şi schimbă ceva la echilibrul nostru interior, spune Elizabeth Dunn de la Universitatea British Columbia, Canada.

Studiile despre fericire, slab calitative sau nefondate

Mai nou, cercetătorilor li se cere să-și preînregistreze studiile, ceea ce înseamnă că trebuie să-şi definească planurile de analiză statistică înainte de a începe experimentul. „Trebuie să ne angajăm asupra modului în care vom face studiul și cum vom face analizele înainte de a pune efectiv mâna pe date. Acest lucru reduce dramatic riscul de a găsi rezultate fals pozitive”, spune prof. Dunn.

S-a demonstrat că studiile publicate în revistele științifice de până la jumătatea lunii noiembrie 2022 nu aveau aplicare reală în îmbunătăţirea stării de sănătate mintală. Din cele 532 de studii de specialitate, doar patru au fost considerate robuste conform standardelor actuale, definite ca având cel puțin 45 de participanți, precum și un plan clar preînregistrat la începutul experimentului.

Există, însă, metode sigure prin care putem să ne recăpătăm tonusul psihic. Practicarea recunoştinţei şi sporirea interacţiunii sociale. De asemenea, timpul petrecut în natură poate ajuta la recăpătarea confortului emoţional. „Cu siguranță nu vrem ca oamenii să creadă, în urma acestui studiu, că dacă ai o practică zilnică de meditație care te face cu adevărat fericit, ar trebui să încetezi să o faci. Doar că nu există încă dovezi care să arate că acest lucru funcționează pentru toată lumea”, mai spun cadrele universitare din Columbia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel