Spiritualitatea este o parte integrantă din viața multora, iar oamenii de știință din domeniul sănătății au demonstrat că o astfel de gândire este benefică bunăstării.
Spiritualitatea ar trebui să fie încorporată în îngrijirea atât pentru boli grave, cât și pentru sănătatea generală, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health și Brigham and Women's Hospital.
”Acest studiu reprezintă cea mai riguroasă și cuprinzătoare analiză sistematică a literaturii moderne cu privire la sănătate și spiritualitate până în prezent”, a spus Tracy Balboni, autor principal și medic principal la Dana-Farber/Brigham and Women's Cancer Center și profesor de oncologie radiațională la Facultatea de Medicină din Harvard. ”Descoperirile noastre indică faptul că atenția acordată spiritualității în bolile grave și în sănătate ar trebui să fie o parte vitală a viitoarei îngrijiri centrate pe persoană, iar rezultatele ar trebui să stimuleze mai multe discuții și progrese asupra modului în care spiritualitatea poate fi încorporată în acest tip de asistență sensibilă la valori."
”Spiritualitatea este importantă pentru mulți pacienți atunci când se gândesc la sănătatea lor”, a spus Tyler VanderWeele, profesor de epidemiologie John L. Loeb și Frances Lehman Loeb în departamentele de epidemiologie și biostatistică de la Harvard Chan School. ”Concentrarea pe spiritualitate în îngrijirea sănătății înseamnă îngrijirea întregii persoane, nu doar a bolii sale”.
Potrivit Conferinței internaționale privind îngrijirea spirituală în îngrijirea sănătății, spiritualitatea este ”modul în care indivizii caută sensul final, scopul, conexiunea, valoarea sau transcendența”. Aceasta ar putea include religia organizată, dar se extinde mult dincolo pentru a include modalități de a găsi sensul final prin conectarea, de exemplu, la familie, comunitate sau natură.
În studiu, Balboni, VanderWeele, Koh și colegii lor au identificat și analizat sistematic dovezile de cea mai înaltă calitate privind spiritualitatea în bolile grave și sănătate publicate între ianuarie 2000 și aprilie 2022. Din cele 8.946 de articole referitoare la boli grave, 371 de articole au îndeplinit cerințele studiului, la fel ca 215 din cele 6.485 de articole concentrate pe rezultatele sănătății.
Ei au remarcat că, pentru oamenii sănătoși, participarea comunității spirituale, așa cum este exemplificat prin participarea la serviciul religios, este asociată cu o viață mai sănătoasă, inclusiv cu o longevitate mai mare, un grad mai scăzut de depresie și mai puțin consum de substanțe. Pentru mulți pacienți, spiritualitatea este importantă și influențează rezultatele cheie ale bolii, cum ar fi calitatea vieții și deciziile de îngrijire medicală. Implicațiile consensului au inclus considerațiile de spiritualitate ca parte a asistenței medicale centrate pe pacient și creșterea gradului de conștientizare în rândul clinicienilor și profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la beneficiile protectoare ale participării comunității spirituale.
Potrivit cercetătorilor, simplul act de a întreba despre spiritualitatea unui pacient poate și ar trebui să facă parte din îngrijirea centrată pe pacient, sensibilă la valori. Informațiile culese din conversație pot ghida în continuare luarea deciziilor medicale, inclusiv, dar fără a se limita la implicarea unui specialist în îngrijire spirituală. Specialiștii în îngrijire spirituală, cum ar fi capelanii, sunt instruiți să ofere îngrijire pastorală clinică diverșilor pacienți, fie că sunt doar spirituali sau din diverse tradiții religioase. Capelanii înșiși reprezintă o varietate de medii spirituale, inclusiv seculare și religioase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News