Grupul bancar francez Credit Agricole ia în considerare vânzarea subsidiarei din Polonia, a 13-a mare bancă a ţării după active, deoarece nu poate concura cu jucătorii mai mari într-o perioadă în care ratele dobânzilor sunt scăzute, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Activele subsidiarei Credit Agricole se ridică la 33 de miliarde de zloţi (6,62 miliarde de lire sterline), inclusiv activele firmei de leasing a grupului.
Vânzarea ar continua trendul de consolidare din sectorul bancar polonez, care s-a accelerat în ultimii ani pe măsură ce Partidul Lege şi Justiţie (PiS) încurajează creşterea ponderii ocupate de investitorii polonezi în sectorul bancar local.
În luna aprilie a acestui an, BNP Paribas a preluat, pentru 775 milioane de euro, activităţile poloneze ale grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International, o tranzacţie care permite grupului bancar francez să îşi consolideze poziţia de a şasea mare bancă din Polonia. După câteva luni, Santander a preluat operaţiunile de retail banking ale Deutsche Bank din Polonia.
"Subsidiara poloneză a Credit Agricole este de vânzare", au anunţat sursele.
Un purtător de cuvânt al Credit Agricole din Paris a refuzat să comenteze informaţia.
Societe Generale ar vrea să plece
Alte surse au declarat recent că Societe Generale analizează o posibilă vânzare a diviziei sale din Polonia, Eurobank, care se confruntă cu o intensificare a presiunilor din partea competitorilor şi autorităţilor de reglementare. Printre băncile interesate sunt Credit Agricole şi Santander, susţin sursele.
Acestea afirmă că Societe Generale ar dori să îşi vândă activităţile care au atins o masă critică sau care nu înregistrează suficiente sinergii. Eurobank este a 17-a mare bancă din Polonia cu active în valoare de 14 miliarde zloţi (3,28 miliarde euro) şi este de 20 de ori mai mică decât liderul pieţei PKO BP. Anul trecut, Eurobank a realizat un profit net de 103 milioane zloţi (24,13 milioane euro).
Analiştii şi bancherii se aşteaptă ca în Polonia să mai rămână doar cinci mari grupuri bancare pe măsură ce o serie de bănci mai mici vor fi scoase la vânzare deoarece nu reuşesc să crească veniturile în contextul dobânzilor reduse şi pentru că nu au amploarea necesară pentru a concura cu marii jucători de pe piaţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu