Economistul Iancu Guda spune care este greşeala pe care o fac cei mai mulţi tineri când merg la bancă pentru a lua un credit ipotecar.
Acesta a vorbit despre modul în care putem calcula valoarea casei pe care ne-o permitem, la Digi24.
„Ei bine, majoritatea intră în banca și întreabă: care este creditul maxim la care mă încadrez? Fundamental, întrebarea este greșită! Mai întâi ar trebui să ne întrebăm: câtă casă îmi permit! Deci, care este valoarea maximă a locuinței pe care mi-o permit, având în vedere veniturile familiei.
Răspunsul este următorul: înmulțește veniturile familiei x 5 ani, din care scazi 10% dacă locuința este cumpărată prin fonduri proprii, respectiv 20% dacă se contractează un împrumut. Conform Institutului Național de Statistică, salariul mediu net la nivel național este de 3.400 lei.
Practic, aceasta înseamnă că, în medie, o familie cu doi adulți câștigă lunar aproximativ 1.400 de euro, ceea ce înseamnă că își permite o locuința de 75.600 de euro dacă achiziția este făcută prin fonduri proprii, respectiv 67.200 de euro dacă locuința se cumpără printr-un credit.
Cât îmi permit? O întrebare pe care orice cumpărător înțelept o ridică cu responsabilitate. Sunt convins că te întrebi cât îți permiți atunci când cumperi haine, încălțăminte, o vacanță sau o mașină. De ce să nu te întrebi același lucru atunci când faci poate cea mai importantă tranzacție din viață ta, cumpărarea unei locuințe?!”, a spus Iancu Guda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News