Credit Suisse a scăpat de un proces de fraudă sistemică. Ce sumă a fost în joc

FOTO: Freepik @SergeyCh
FOTO: Freepik @SergeyCh

Credit Suisse a scăpat de un proces ”cu greutate” intentat împotriva sa, vizând o fraudă sistemică.

Banca elvețiană Credit Suisse a scăpat, vineri, de un proces intentat împotriva sa în legătură cu 100 de milioane de dolari de obligațiuni legate de titluri de valoare garantate cu ipoteci rezidențiale, rezolvând astfel o altă problemă juridică moștenită de UBS, acum proprietarul său, relatează Reuters.

Loreley Financing, un vehicul investițional special înființat de banca germană IKB, a dat în judecată Credit Suisse la Înalta Curte din Londra în legătură cu titlurile pe care le-a cumpărat ca parte a unei tranzacții cu obligațiuni garantate cu creanțe în 2007, chiar înainte de criza financiară din 2008.

Multe titluri de valoare garantate cu ipoteci rezidențiale (RMBS) aveau ratinguri triple A, deși erau susținute de credite ipotecare subprime și de alte credite imobiliare riscante.

Loreley Financing, înregistrată în Jersey, a susținut la procesul care a început în aprilie că a cumpărat aceste titluri de valoare din cauza ”declarațiilor false și necinstite” ale Credit Suisse cu privire la valoarea lor.

Loreley Financing a mai spus că declarațiile au făcut parte dintr-o ”fraudă sistemică” în legătură cu securitizarea RMBS.

Judecătoarea Sara Cockerill a dat dreptate Credit Suisse, care a negat că ar fi existat vreo fraudă în legătură cu activitatea sa în domeniul RMBS, afirmând că nu există dovezi care să susțină cazul de fraudă sistemică, dincolo de ”documente izolate”.

Avocatul lui Loreley Financing, Tim Lord, s-a referit în repetate rânduri în timpul procesului la acordul de 5,28 miliarde de dolari încheiat de Credit Suisse cu Departamentul de Justiție al SUA, convenit în 2016 pentru a soluționa acuzațiile că a indus în eroare investitorii RMBS.

Dar Credit Suisse a susținut că înțelegerea cu Departamentul de Justiție nu a făcut nicio referire la necinste sau fraudă.

Avocații londonezi ai lui Loreley Financing, IKB și UBS au refuzat să comenteze, mai spune Reuters.

UBS a moștenit mai multe litigii juridice după ce a salvat Credit Suisse, cu ajutorul statului, la începutul acestui an, unele dintre acestea fiind între timp rezolvate.

Luna trecută, a ajuns la o înțelegere cu Mozambic în legătură cu scandalul ”tuna bond”, după ce în iulie a fost de acord să plătească 388 de milioane de dolari autorităților de reglementare britanice și americane în legătură cu afacerile Credit Suisse cu firma de investiții private Archegos Capital Management.

Citește și: Ciolacu, decizie de ultimă oră privind banii cash. Război cu băncile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel