Din 20 iulie, fermierii pot accesa credite cu dobândă de 2%, a anunţat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Fermierii pot accesa din 20 iulie credite prin Programul "De trei ori subvenţii", cu o dobândă de doar 2%, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
"Am luat legătura cu specialiştii din minister, ne-am aşezat la masa de lucru, folosindu-ne timpul pe care-l avem la dispoziţie, să elaborăm un produs care va fi operaţional de săptămâna viitoare. Practic, fermierii se pot duce de pe data de 20 iulie, la CEC şi la Fondul de Garantare a Creditului Rural. Am purces la realizarea unui program pe care îl numim de "De trei ori subvenţii". Ce înseamnă acest lucru? Ştim cu toţii că primim de la Uniunea Europeană subvenţia pe unitatea de suprafaţă. Această subvenţie este sigură şi distribuită la timp, ajunge la fermieri la timp, este folosită de fermieri... Într-un cuvânt, este un sprijin garantat, uniform repartizat, înţelegând uniformitatea legată de procedurile Uniunii Europene care sunt prevăzute şi mecanismele puse în mişcare. Acest sprijin care vine în fiecare an ne-a dat posibilitatea să avem garanţia că acest program are şanse şi este o ancoră de sprijin pentru fermieri binevenită. În ce constă? Fermierul primeşte de la APIA adeverinţă conform căreia prin analiza de la APIA, rapid, imediat, în sistemul pe care l-au pus la punct, poate să vadă ce sumă are fiecare fermier sau mai bine zis ce drepturi au fermierii pentru suprafeţele pe care le cultivă. Evidenţa este foarte clară, suma este cunoscută", a menţionat Daea.
Potrivit ministrului, dobânda practicată pentru creditul acordat prin noul program este de 2%, "una stabilă şi se sprijină pe ROBOR". "Este o dobândă fixă, de 2%, şi va funcţiona pe toată perioada de contractare a creditului", a mai spus oficialul MADR, citat de Agerpres.
Noul ministru al Agriculturii nici nu vrea să audă de mâncarea preparată din insecte. Petre Daea spune că nimeni nu-i poate obliga pe români să înlocuiască mâncarea noastră tradiţională cu feluri simandicoase preparate din lăcuste sau gândaci.
Întrebat de Victor Ciutacu ce părere are despre mâncarea preparată din insecte, noul ministru al Agriculturii a dat un răspuns vehement.
„Eu, de regula, ca inginer agronom, combat gândacii, nu-i mănânc. Lucrurile acestea nu țin, pentru că vin împotriva firii. Întrebați pe oricine. Noi nu trebuie să ne abatem de la drumul cunoscut, pentru că am constatat că atunci când o facem greșim.
Am și auzit ca suport al justificării că avem o proteină nouă, eu le-am spus că lăcustele trăiesc tot pe pământ, ele mănâncă vegetație. Adică nu reprezintă o sursă sigură. Nu are rost să mai discutăm.
Haideți să ne ducem la mămăliga noastră, pentru că o vedem afectată pe câmp, aceasta este îngrijorarea ministrului”, a declarat Petre Daea la RomâniaTV.
„În primul rând, ce apuc. Zilnic, mănânc din sufertașul făcut de acasă. Îl iau cu mine în fiecare dimineață. La ora 6:30 intru în birou, îl introduc in frigider și mănânc când am timp. Mănânc carne destul de mult. Mănânc produsele pe care le fac acasă, in familie, de la țărani. Am mâncat și pe roata tractorului. Asta e viața. Am bântuit câmpurile. În 52 de ani pe carte de muncă, am de fapt 100 de ani de muncă, pentru că niciodată nu am muncit 8 ore pe zi”, mai spus ministrul Agriculturii.
Deşi în mai multe zone ale ţării fermierii se plâng că seceta le-a distrus culturile, Petre Daea îi asigură pe români că nu vor fi probleme cu hrana în ţara noastră.
„În anumite zone ale ţării, culturile sunt compromise. Cu toate astea, rezerva de stat e sigura, nu sunt probleme in România cu rezervele de hrana. Nu sunt probleme cu producția. Ne asigurăm necesarul de hrana in România si in aceste condiții grele. Astăzi am introdus acte normative care sa vina in sprijinul fermierilor”, a mai spus ministrul Agriculturii, potrivit România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci