Creditele imobiliare sunt tot mai greu de accesat de către români. Află în articol de ce salariu ai nevoie acum pentru a-ți cumpăra un apartament de 100 de mii de euro.
Este tot mai greu să îți cumperi o locuință prin credit în România pentru că pe lângă dobânzile uriașe și ratele care cresc continuu, potențialii clienți trebuie să îndeplinească zeci de condiții impuse de bănci. Potrivit Antena 3 CNN, dacă în trecut se putea obține un împrumut de 100 de mii de euro cu un salariu de 5.000 de lei, acum e nevoie de un salariu net de cel puțin 9.000 de lei pentru aceeași sumă. În plus, creșterea prețurilor la locuințe a fost impulsionată și de majorarea TVA de la începutul anului, speriindu-i astfel pe potențialii cumpărători.
Astfel, acum, cu un venit net de 5.000 de lei pe lună abia se poate accesa un credit imobiliar de 55 de mii de euro. Cu această sumă se poate cumpăra cel mult o garsonieră în București. Pentru comparație, în anul 2021 românii puteau lua de la bancă 100.000 de euro cu acest salariu.
Așa se face că puterea de cumpărare tot mai scăzută a românilor s-a reflectat și pe piața imobiliară. Dovadă sunt și datele înregistrate anul trecut, când tranzacțiile au scăzut cu peste 15% față de anul precedent. Potrivit condițiilor impuse de bănci, rata nu trebuie să depășească 40% din salariu în cele mai multe cazuri. Potrivit experților, la aceste calcule se ține cont și de gradul de îndatorare. Totuși, există și excepții de la acest grad de îndatorare, care poate ajunge până la 55% în unele cazuri, suma împrumutată putând să crească astfel la 74 de mii de euro în acest moment.
Dobânzile foarte ridicate, în special IRCC, care a crescut de la 1% la 6%, au dus în jos gradul de accesabilitate ale creditelor ipotecare deoarece IRCC-ul, potrivit experților, influențează foarte mult piața de creditare, dar și sumele pe care le putem accesa.
În plus, dacă în anul 2021 înregistram o dobândă de referință a BNR de 1,25, acum este de 7%. Astfel, din aceste motive, în ultima vreme a scăzut numărul celor care își cumpără o locuință prin credit. Totodată, potențialii cumpărători au fost descurajați și de creșterea prețurilor. Cu 10% s-au scumpit apartamentele în blocurile vechi în ultimul an, iar cele noi cu peste 20%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News