Analistul economic Ilie Șerbănescu a explicat, pentru DC News, cum câștigă, de fapt, băncile din creditele pe care românii nu le plătesc. De asemenea, specialistul a spus că statul compensează ceea ce nu plătesc rău-platnicii.
"Marja de dobândă pentru credite, aplicată de bănci, este atât de mare încă dacă acestea își recuperează 20 % din valoarea totală a creditelor și-au câștigat banii. Apoi băncile pot vinde aceste credite neperformante către firmele de recuperare. Restul îl recuperează de la stat și implicit de la noi toți. Adică creditele neperformante pe care băncile le constituie în provizioane sunt deductibile.
Băncile finanțează datoria publică și aceste sume, pe care nu le recuperează de la rău-platnici, sunt recuperate prin reduceri de impozite. Deci se câștigă și din vânzarea creditelor și de la stat. Jumătate din datoria publică a statului este de la bănci. Banca Națională vinde apoi obligațiuni pentru a recupera deficitul și băncile aplică dobânzi de aproape 5 %. Păi cum, băncile dau la populație 1 % dobânzi la depozite și ia de 4 ori mai mult de la stat? În condițiile acestea, chiar credeți că pe bănci le interesează ROBOR-ul?", ne-a spus Șerbănescu.
VEZI ȘI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News