EXCLUSIV  Creditele românilor, mai scumpe decât în UE. Vasilescu spune cauza

Adrian Vasilescu a explicat de ce în România creditele sunt mai scumpe de cât în alte state vecine. 

Alegeri prezidentiale 2024

Adrian Vasilescu a declarat, pentru DCNews, că motivul pentru care românii plătesc la credite o marjă a băncii mai mare decât în alte state din Europa este nivelul creditului mult mai scăzut față de celelalte țări. 

"Marja băncii este o parte a sumei pe care cel care s-a împrmutat o restituie lună de lună băncii. Această marjă a băncii o face banca, în funcție de anumite riscuri, de anumite situații, de prevedere în viitor, de situație de conjunctură în prezent. La marja băncii se adaugă și ROBOR-ul", explică Vasilescu.

Citește și: Start-Up Nation, discuții între Oprea și Teodorovici. Cifrele momentului

Care este explicația

Consilierul BNR susține că nu se poate reglementa marja băncii astfel încât să fie una apropiată de cea aplicată de aceleași instituții în țările vecine. 

"Așa ceva nu se poate reglementa pentru că nu sunt aceleași situații. În România nu este aceeași situație nici măcar față de țările din jur și cu atât mai mult nu este aceeași situație față de vestul Europei sau de centrul Europei. În primul rând, în România avem o intermediere financiară ce arată nivelul creditului, adică volumul creditului, acordat populației și companiilor în raport cu PIB-ul țării, sub 30%. Media Uniunii Europene este de 100%, vârfurile acestui sistem în Uniunea Europeană se duc și la 300%, în Luxemburg înseamnă 500%. Deci cum ai putea să compari România cu Luxemburg, sau România cu Elveția sau România cu Marea Britanie? La noi nivelul intermedierii este foarte jos.(...) În condițiile în care vânzările sunt mici, legea cererii și ofertei nu mai funcționează. Eu am fost în insula Kish, în Golful Persic, unde am vizitat o zonă economică specială. Mărfurile mi s-au părut foarte scumpe în comparație cu ce știam eu despre prețurile europene. Răspunsul la întrebarea de ce sunt atât de scumpe a fost că nu e cerere. Era limpede că atunci când nu e cerere, înseamnă că nu e dever. Profitul unui magazin, profitul unei bănci sau al unei întreprinderi se face în două feluri: din dever, când e lume multă care cumpără, sau din marjă, când urcă prețurile ca să acopere raportul dintre cererea mică și oferta mare. De ce sunt scumpe creditele în România, pentru că băncile fac profit din marjă. Nu au dever", a spus Adrian Vasilescu.

Citește și: Herjeu - Steer, comentariu ironic: Duduie aterizată din Evul Mediu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel