Creierul nostru împarte ziua în capitole, precum o carte. De ce se întâmplă asta - Studiu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Potrivit unui nou studiu, creierul nostru împarte ziua pe capitole.

Viața se poate simți ca un roman plin de romantism și mister uneori, sau cu o notă de groază și chiar puțină fantezie. Așadar, poate că pentru unii nu este o surpriză constatările unui nou studiu potrivit căruia creierul nostru împarte ziua pe capitole, de parcă ar fi o carte.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia din SUA și confirmă faptul că noile secțiuni sunt marcate cu o schimbare vizibilă a activității creierului pe măsură ce ne deplasăm dintr-un loc în altul sau dintr-o activitate în alta.

Se știa că segmentarea ajută în mod clar creierul să dea sens fluxului vieții, dar până acum nu a fost clar cum decide creierul de unde să înceapă și să încheie fiecare capitol. Noua cercetare dezvăluie un proces personalizat, bazat pe ceea ce este important pentru noi și pe prioritățile noastre.

„Am vrut să contestăm teoria conform căreia schimbările bruște ale activității creierului atunci când începem un nou capitol al zilei noastre sunt cauzate doar de schimbările bruște ale lumii – că în acest caz creierul nu face nimic interesant atunci când creează noi capitole, este doar un răspuns pasiv la o schimbare a intrărilor senzoriale. Cercetarea noastră a descoperit că nu este cazul: creierul, de fapt, organizează în mod activ experiențele noastre în bucăți care sunt semnificative pentru noi”, spune Christopher Baldassano, profesor asociat de psihologie la Universitatea Columbia, scrie Science Alert.

Cu alte cuvinte, mutarea noastră de la stația de autobuz la cafenea ar putea să nu declanșeze neapărat un nou capitol dacă ținem evidența unei conversații între acele locații.

Cum a fost realizat studiul



Echipa de cercetare a creat 16 scurte narațiuni audio care au prezentat una dintre cele patru locații (un restaurant, un aeroport, un magazin alimentar și o sală de curs) cu unul dintre cele patru scenarii (o despărțire, o propunere, o afacere și o întâlnire).

Un total de 415 participanți au fost invitați să asculte aceste narațiuni. În unele cazuri, activitatea lor cerebrală a fost monitorizată, în timp ce în altele voluntarii au fost rugați să indice când a început o nouă parte a poveștii prin apăsarea unui buton.

În plus, în unele cazuri, cercetătorii le-au cerut participanților să se concentreze asupra diferitelor aspecte ale studiului – astfel încât într-o poveste despre o cerere în căsătorie la un restaurant, li s-a cerut să se concentreze asupra propunerii sau asupra mâncării comandate. Amorsarea a avut un efect asupra definirii neurologice a noilor capitole, arătând că creierul își ajustează tehnicile de organizare în funcție de ceea ce credem că este cel mai semnificativ la momentul respectiv. Prioritățile și obiectivele noastre actuale, precum și experiențele trecute, pot juca un rol foarte important în asta.

Acum cercetătorii vor să vadă cum așteptările cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare influențează înregistrările capitolelor noastre și care părți din experiența noastră sunt înregistrate în memorie.

„Aceste rezultate identifică mecanismele prin care experiențele trecute, distilate în scenarii schematice ale evenimentelor, schimbă modul în care ne construim percepțiile prezente pentru o experiență realistă”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată în Current Biology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel