Creierul nostru nu e făcut să funcţioneze după miezul nopții. Un studiu vine cu explicaţii

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Noaptea nu suntem în stare să gândim limpede şi să luăm decizii corecte, spun cercetătorii. Ba mai mult, creierul ne joacă feste şi ne putem autosabota. Şi totuşi... cum funcţionează cei care lucrează în schimbul 3, medicii care sunt de gardă sau şoferii de cursă lungă?

La miezul nopții, lumea se poate simți uneori... întunecată. S-a demonstrat că, în întuneric, mintea umană permite ca gândurile negative să se accentueze și, pe măsură ce stai treaz, poate cu ochii în tavan, s-ar putea să începi să ai plăceri vinovate, cum ar fi o țigară sau o masă bogată în carbohidrați. Ori, mai rău, începi să te gândeşti cum ar fi să faci rău, cel puţin asta susţin autorii unui studiu. Mai multe dovezi sugerează că mintea umană funcționează diferit dacă este trează noaptea. După miezul nopții, emoțiile negative tind să ne atragă atenția mai mult decât cele pozitive, ideile periculoase cresc în atractivitate iar inhibițiile dispar.

Unii cercetători cred că ritmul circadian uman este puternic implicat în aceste schimbări critice ale funcției, așa cum scoate în evidență o nouă lucrare care rezumă dovezile despre modul în care sistemele creierului funcționează diferit după întuneric. Ipoteza lor, numită „Mintea după miezul nopții” („Mind After Midnight”), sugerează că mintea umană și corpul urmează un ciclu natural de activitate de 24 de ore care ne influențează emoțiile și comportamentul, indică Science Alert. Pe scurt, la anumite ore, specia noastră este înclinată să simtă și să acționeze în anumite moduri. În timpul zilei, de exemplu, nivelurile moleculare și activitatea creierului sunt reglate în funcție de starea de veghe. Dar noaptea, tendința naturală este aceea de a dormi.

Suntem specie "de zi"

Din punct de vedere evolutiv, aceste ipoteze au sens. Oamenii sunt mult mai eficienți la vânătoare și la culegere în timpul zilei și, în timp ce noaptea este excelentă pentru odihnă, la un moment dat în trecut, oamenii traiau noaptea cu frica de a fi vânați, scrie descoperă.ro. Potrivit cercetătorilor, pentru a face față acestui risc crescut, atenția noastră față de stimulii negativi este neobișnuit de sporită noaptea. Acolo unde ne-ar fi ajutat cândva să ne ferim de amenințările invizibile, această concentrare excesivă asupra negativului poate alimenta apoi un sistem de recompensă/motivare modificat, făcând o persoană deosebit de predispusă la comportamente riscante. Adăugați pierderea somnului în ecuație și această stare de conștiență devine doar mai problematică. „Există milioane de oameni care sunt activi la miezul nopții și există dovezi destul de bune că creierul lor nu funcționează la fel de bine ca în timpul zilei”, spune neurologul Elizabeth Klerman de la Universitatea Harvard. „Teoria mea este ca sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege cum este afectată mintea umană”.

Noaptea induce comportamente nocive, inclusiv gânduri de sinucidere

Există mai multe schimbări neurologice pe timp de noapte, dar multe dintre manifestările negative ne pot fi dictate şi de privarea de somn. În lipsa somnului, creierul "se întunecă", la fel şi gândurile noastre şi astfel ajungem să luăm decizii cel puţin... "ciudate". Până în prezent, autorii spun că niciun studiu nu a examinat modul în care privarea de somn și sincronizarea circadiană influențează procesarea recompensei unei persoane. Ca atare, nu știm cu adevărat cum se descurcă lucrătorii în schimburi, cum ar fi piloții sau medicii, cu rutina lor neobișnuită de somn. Indiferent dacă este adormită sau trează, mintea după miezul nopții rămâne încă un mister.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel