Gesturile de afecţiune pentru animăluţele de companie ne stimulează activitatea cognitivă și emoțională a creierului. Asta au descoperit cercetătorii şi continuă să investigheze îndeaproape efectele terapeutice pe care le au câinii asupra noastră, îndeosebi atunci când avem un moment de tandreţe cu blănoşii.
Vii acasă după o zi obositoare și stresantă. Câinele te întâmpină, se gudură pe lângă picioarele tale, îl mângâi şi, dintr-odată, te simţi mai bine şi complet deconectat de la stresul de peste zi. Nu ţi se pare, e chiar adevărat! Studiile demonstrează permanent influența benefică a animalelor de companie asupra sănătății. Simpla mângâiere a animalului preferat contribuie la scăderea nivelului cortizolului (hormonul stresului) și la creșterea nivelului de dopamină, serotonină și oxitocină, aceasta din urmă fiind cunoscută și ca hormonul atașamentului. Potrivit unui studiu publicat de revista Science, contactul vizual dintre câine și stăpânul său determină o creștere a nivelului de oxitocină în cazul ambilor.
Cu alte cuvinte, aşa cum o spun şi cei de la CNN, toate conexiunile neuronale se activează şi... "licăresc". Da, creierul nostru "se aprinde" şi întreaga noastră fiinţă se luminează, gândurile se armonizează, suntem cuprinşi de pace şi ne calmăm instant. Conform unui sondaj realizat de Human-Animal Bond Research Institute, 74% dintre posesorii animalelor de companie au declarat că acestea le-au îmbunătățit starea mentală. În 2011, s-a realizat un studiu implicând 600 de participanți, dintre care jumătate prezentau o problemă de sănătate mentală. Rezultatele au arătat că 87% dintre cei care dețineau o pisică simțeau o creștere a stării de bine, iar 76% au răspuns că se pot adapta mai bine la viața de zi cu zi mulțumită felinei.
Totodată, s-a demonstrat că activitățile desfășurate împreună cu animalele de companie reduc simptomele depresiei. În terapiile cu căței, chiar și interacțiunile de scurtă durată reduc anxietatea, susține Sandra Barker, profesor de psihiatrie și director al Center for Human-Animal Interaction at Virginia Commonwealth University. Un sondaj a relevat că persoane cu depresie severă s-au simțit mai relaxate și mai puțin singure chiar și după un scurt contact cu un câine terapeutic.
De asemenea, prezența unui animal de companie încurajează activitatea fizică (plimbările în aer liber) și socializarea, lucru foarte important, având în vedere că izolarea este unul dintre aspectele des întâlnite în depresie. De asemenea, într-un studiu având ca participanți 54 de persoane diagnosticate cu probleme mintale de lungă durată, s-a constatat că prezența animalelor de companie contribuie la distragerea de la simptome și experiențe supărătoare. Efecte pozitive s-au observat și în cazul bolnavilor de Alzheimer, precum și al copiilor ce suferă de ADHD și autism.
A avea grijă de un animal ne face mai responsabili și stimulează interacțiunea cu cei din jur. Pisică sau câine, un animal de companie trezește în noi sentimente de atașament, responsabilitate și validare. „Orice ai spune sau ai face, câinele sau pisica te va accepta, pentru că este atașat/ă de tine. Atunci când te simți atașat emoțional de o asemenea ființă, apar efecte biologice ale creierului care reduc reacțiile la stres, cu impact asupra ritmului respirației, tensiunii arteriale și nivelului anxietății.” – susține Dr. Fricchione.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News