Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea a explicat cum ne putem menţine creierul sănătos, dar şi care sunt cuvintele care trebuie eliminate din gândire, pentru a elimina stresul şi anxietatea. Prof. Ciurea propune folosirea modelului german 8+8+8. Iată ce înseamnă acesta.
"Cum ne menţinem tinereţea acestui organ şi ce importanţă minunată are acest organ? Este o bijuterie, care ne e dată de către Dumnezeu, care are o parte făcută din factori genetici, moşteniţi de la părinţi, şi o parte care vine din activitatea zilnică.
Cele două părţi se adună în această bijuterie. Creierul nostru este cel care asimilează datele de afară, prelucrează totul, decide totul, gândeşte. Cu ajutorul creierului, noi putem vorbi, gândi, să parlamentăm, să mergem înainte. Întrebarea este cum putem menţine această bijuterie în funcţiune. De noi depinde. Să ne trezim dimineaţă, să avem un aer curat cât mai curat când deschidem ferestrele, să bem apă plată cât mai multă, ca să curăţăm organismul, să facem înviorarea de dimineaţă. Un japonez a spus "mă mişc, deci exist". Şi să ne comportăm cât mai civilizat, atât în circulaţie, cât şi în casă.
După care, e nevoie de o alimentaţie corespunzătoare, nu supraîncărcată cu glucide, cu grăsimi, cu multă carne. Este nevoie de o activitate germană, 8+8+8. Adică opt ore de activitate, opt ore de administraţie, opt ore de odihnă. Şi atunci şi creierul nostru se relaxează", a declarat prof. Alexandru Vlad Ciurea la Digi24.
Întrebat ce facem cu stresul, prof. Ciurea a dat un răspuns la care puţini se aşteptau. "Noi facem stresul. Cuvântul "acum", cuvântul "trebuie", astea trebuie îndepărtate. Trebuie să gândim pozitiv, să gândim că putem. Trebuie să îndepărtăm gândurile negative. În cursul unei zile, ne vin 10 activităţi care trebuie făcute deodată. Trebuie să blocăm telefonul, să o rezolvăm pe prima, apoi pe a doua, şi tot aşa. Dacă încerc totul deodată, mă stresez, iar creierul intră în dezechilibru, în anxietate, în depresie, şi nu mai poate", a mai explicat specialistul.
"În momentul de faţă, se consideră că acest creier funcţionează alternativ. Când o parte funcţionează, când alta. 15-20% folosim, iar cei care ne ascultă sau ne privesc folosesc poate 20-25-30% din capacitatea creierului", a concluzionat prof. Ciurea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci