”Creierul popcorn”, o afecțiune tot mai frecventă a societății moderne

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Ce este fenomenul ”creier popcorn” și cum poate fi acesta combătut.

Timpul tot mai mare pe care îl petrecem în fața ecranelor, în special pe rețelele sociale, poate duce la un fenomen pe care medicii l-au numit ”creierul popcorn”.

Fenomenul îi vizează pe cei care suferă de imposibilitatea de a se concentra, deoarece creierul lor s-a obișnuit cu un alt tip de stimulare, care ”pocnește” în mod constant, acele notificări pe care le primim când stăm pe telefon, tabletă sau laptop, iar aceste fluxuri rapide de informații, cum ar fi rețelele sociale, videoclipurile online și navigarea rapidă pe internet, duc la o stimulare constantă.

Ca urmare, se pare că dificultățile de concentrare asupra sarcinilor mai lente sau mai lungi devin tot mai frecvente, deoarece creierul se obișnuiește cu ”exploziile” rapide și scurte de informații.

Astfel, pe măsură ce suprastimularea se strecoară în fiecare aspect al vieții noastre, există semne de avertizare la care trebuie să fiți atenți și care ar putea sugera că aveți ”creierul popcorn”.

Simptomele ”creierului popcorn”

Deși nu sunt simptome pentru această ”afecțiune” pe o listă oficială oferită de NSH, există unele semne comune care sugerează că suferiți de  ”creier popcorn”, iar acestea includ:

- reducerea atenției

dificultăți de concentrare asupra sarcinilor pentru perioade lungi de timp

- o nevoie constantă de simulare

- neliniște când nu sunteți implicat în social media sau mass-media digitală, cunoscută și ca FOMO (fear of missing out)

- dificultăți în gestionarea eficientă a timpului din cauza distragerilor frecvente sau constante.

Cum combatem ”creierul popcorn”

Societatea actuală experimentează tot mai frecvent apariția acestui fenomen, ”bifând” una, mai multe sau chiar toate semnele ”creierului popcorn”.

De altfel, potrivit unor studii, în ultimele două decenii, de când a luat avânt utilizarea internetului, precum și apariția rețelelor sociale, durata media a atenției pentru a se concentra asupra unui lucru sau a unei situații a scăzut de la 150 de secunde la aproximativ 47 de secunde, notează Gloucestershire. 

Astfel, pentru a scăpa de ”creierul popcorn”, pe lângă reducerea timpului de expunere la social media este indicat să navigați cu un scop precis,  deoarece derularea pe rețele sociale nu vă ajută deloc să vă relaxați, așa cum fals ne-am gândi.

De asemenea, păstrarea unei distanțe fizice față de telefon sau tabletă ar putea să ajute în acest sens. 

Ul alt element care ar putea să ajute este să păstrați distanța fizică de telefon sau tabletă. Potrivit unei aplicații create pentru monitorizarea modului în care sunt folosite smaetphone-urile, utilizatori petrec, în medie, 3 ore și 15 minute, iar verificarea telefonului se face de 58 de ori pe zi, în medie, dintre care 30 sunt în timpul orelor de lucru.

Păstrarea distanței față de telefon este recomandată mai ales seara, înainte de culcare.

Ce poți face în pauza offline

De cele mai multe ori renunțarea la unele obiceiuri și obținera unui timp liber suplimentar poate veni cu o provocare pe cae mulți nu știu cum să o gestioneze.

Astfel, în pauza offline puteți să faceți o plimbare scurtă, să ascultați muzica preferată sau să vă relaxați, puteți desena, găti ceva deosebit, în familie sau cu prietenii.

Citește și: "Dispare" internetul? Aproape 40% din paginile web din 2013 nu mai există astăzi, arată cercetările

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel