Mai multe creme comercializate online s-au dovedit a fi contaminate cu mercur, o substanță foarte periculoasă pentru sănătate.
Produsele pentru albirea pielii care conțin un nivel ridicat de mercur continuă să fie vândute pe cele mai mari platforme de comerț electronic din lume, inclusiv pe site-uri web administrate de eBay, Amazon și Alibaba, arată un nou raport al Zero Mercury Working Group (ZMWG). Raportul, citat în exclusivitate de CNN înainte de publicare, dezvăluie niveluri ridicate de mercur în săpunuri și creme pentru albirea pielii.
Acesta este primul raport al grupului care se concentrează exclusiv pe vânzarea online a acestor produse. Pentru cercetarea sa, ZMWG a achiziționat și testat 271 de produse pentru albirea pielii de pe peste 40 de site-uri de comerț electronic din 17 țări din Europa, Asia, Africa și America. Dintre acestea, s-a constatat că 129 de produse din 16 țări au niveluri ridicate de mercur și au fost vândute pe mai mult de 30 de site-uri diferite.
Utilizarea mercurului în produsele cosmetice este restricționată în majoritatea țărilor datorită efectelor sale toxice. În 2013, convenția de la Minamata privind mercurul a stabilit o limită internațională pentru produsele cosmetice de 1 mg/kg de mercur, sau 1 parte per milion (ppm), care a intrat în vigoare în 2021, deși această convenție exclude produsele cosmetice pentru zona ochilor. Fabricarea, importul și exportul de produse cosmetice cu peste 1 ppm de mercur este, de asemenea, interzisă prin tratatul global.
„Multe țări din întreaga lume, inclusiv în UE, au reglementări în vigoare pentru mercurul din cremele cosmetice, dar cremele tot mai pătrund pe piață”, a declarat Elena Lymberidi, Policy Manager la Campania Zero Mercury și coleg coordonator pentru ZMWG.
Industria albirii pielii este estimată la un total de 8 miliarde de dolari la nivel mondial și se estimează că va ajunge la 11,8 miliarde de dolari până în 2026. Studiile sugerează că femeile reprezintă aproape 80% din clienții de la nivel mondial.
Mercurul a fost folosit mult timp în produsele de albire a pielii datorită capacității sale de a bloca producția de melanină din piele, pigmentul care dă culoare tegumentelor. Este extrem de toxic pentru sănătate în cantități mari și poate afecta funcțiile organismului.
Un total de 36 de mărci au realizat produse identificate de ZMWG ca având niveluri ridicate de mercur, iar majoritatea au fost disponibile în mai multe țări și continente printr-o serie de platforme online. Printre acestea s-au numărat unele dintre produsele unor mărci precum companiile pakistaneze Goree, Aneeza, Faiza, Chandni și Noor, Kim din Thailanda, Jiaoli din China și La Tia Mana din Mexic. Toate, cu excepția La Tia Mana, au fost identificate în rapoartele precedente ale ZMWG și continuă să conțină niveluri ridicate de mercur și să fie disponibile online, potrivit ultimului raport.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News