Crenguța Leaua, avocata care reprezintă România în dosarul "Roșia Montană", spune că există riscul ca hotărârea tribunalului de arbitraj de la Washington să fie anulată, însă motivele pentru care decizia poate fi întoarsă sunt foarte limitative.
"Există riscul ca această decizie să fie anulată?" a fost întrebată avocata la Antena 3.
"Există și acest risc, da. Ca avocați, noi întotdeauna trebuie să fim lucizi și nu trebuie decât pentru mobilizarea interioară a noastră să încercăm să ne focalizăm pe o anumită ipoteză. Pentru noi este important să urmărim și asta am făcut în cele două zile care au trecut de la decizie, să analizăm toate aspectele hotărârii curții de arbitraj și să ne pregătim pentru ipoteza în care investitorul străin are un alt punct de vedere. Să nu uităm că hotărârea are o opinie separată.
Dacă investitorul străin va cere anularea deciziei, o nouă hotărâre ar putea fi dată undeva într-un termen de doi ani de zile. Este decizia investitorului, nu este decizia statului. Deci statul nu poate influența decizia investitorului de a solicita sau nu o anulare a hotărârii arbitrale. Pot să vă spun că motivele pentru care se poate anula o hotărâre arbitrală de acest tip în cadrul procedurii, sunt foarte limitative. Dacă investitorul străin are această ipoteză de lucru sau nu, e un aspect asupra căruia eu nu pot comenta, pentru că nu mi-e cunoscut," a spus Crenguța Leaua.
Avocata a precizat că o decizie privind o solicitare de anulare a deciziei poate fi luată de firma canadiană într-un termen mai mare de 20 de zile, pentru că acest caz a fost unul dificil care a implicat un volum foarte mare de informații.
(...) Se va verifica cât din hotărâre trebuie să rămână confidențială, dar cu siguranță nu va fi vorba despre partea de decizie însăși, ci de aspecte de detalii din anumite motivări. După ce se ajunge în etapa de executare, aceasta este o procedură care potrivit tratatului de la Washington care reglementează acest tip de arbitraje, o hotărâre arbitrală are valoare egală cu o hotărâre judecatorească definitivă, deci cu alte cuvinte se poate pune în executare.
Nu vor fi doar 20 de zile la dispoziție, tribunalul arbitral a decis să fie o perioadă mai lungă dat fiind volumul hotărârii arbitrale și aspectele specifice mai ample față de celelalte documente. Cele 20 de zile erau pentru celelalte tipuri de documente, dar la finalul acestei analize se va putea prezenta public hotărârea cu aspectele care vor fi eventual făcute confidențiale.
Da, este o victorie, dar responsabil și realist este să înțelegem că există o potențială cale de atac. E adevărat, pentru motive limitative așa cum am zis, dar există aceasta cale de atac, așa încât trebuie să fim lucizi, responsabili și să analizăm exact orizontul de timp prin raport la posibilitățile procedurale. Dar este o decizie exclusiv a investitorului dacă va fi formulată o cerere de anulare a deciziei," a mai spus Crenguța Leaua.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu