O creşă şi o grădiniţă urmează să fie inaugurate în Sectorul 3.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, va inaugura luni, 11 iulie, alături de Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, la ora 12.00, un nou corp la Grădinița nr. 196 din str. Plt. Petre Ionescu nr. 76. Anexa va găzdui 427 de copii, respectiv: 127 de copii antepreșcolari, repartizați în nouă grupe de creșă, și 300 de preșcolari (15 grupe). Clădirea este proiectată cu două etaje, suprafața construită este de 1.180 mp iar cea desfășurată de 3.354 mp. La parter va funcționa creșa iar la etajele 1 și 2 își vor desfășura activitatea grupe de preșcolari (gradiniță). "Imobilul este dotat cu camere de supraveghere, sistem de detecție și stingere a incendiului și cu scară exterioară. Intrarea în creșă se va realiza printr-un acces unic la parter și prin intermediul unei case de scară pentru grădiniță" se arată într-un comunicat oficial al Primăriei.
Înscrierile la creșă pentru anul școlar 2022-2023 au început din 30 mai. Dacă numărul cererilor de înscriere a copiilor, primite de la părinți, este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice. Amintim că Edupedu.ro a scris că părintele sau reprezentantul legal are dreptul să stea cu copilul la creșă, pentru a-l acomoda, cel mult 2 săptămâni după înscriere, potrivit Metodologiei privind funcționarea creșelor publice și a altor unități de educație antepreșcolară.
Dacă înainte se puteau înscrie copiii cu vârste între 11 luni și 3 ani, acum grupa de vârstă acceptată este 0 luni – 3 ani, împărțirea nemaifiind într-o singură grupă cu 7 copii, în medie, dar nu mai mult de 9 și nu mai puțin de 5, ci în felul următor:
- grupa mică: 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9;
- grupa mijlocie: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15;
- grupa mare: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20.
Reamintim că o parte din creșele de stat au trecut de la autoritățile locale în administrarea Ministerului Educației. Edupedu.ro a scris că doar puțin peste o treime din creșele existente (148 din 395) vor trece în subordinea Ministerului Educației, restul rămân în subordinea primăriilor cu finanțare de la minister. În jumătate din județele din România nu există educatori în creșele preluate de minister. Doar creșele cu program prelungit vor funcționa pe tot parcursul anului, inclusiv în timpul vacanțelor școlare, perioadă în care se organizează activități educaționale recreative, potrivit metodologiei. Unitățile de educație timpurie antepreșcolară, indiferent de tipul de program al acestora își pot suspenda temporar activitatea, cu acordul inspectoratului școlar și cu informarea părinților, cel mult 30 de zile pe an, pentru curățenie, reparații sau dezinsecție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu