Pensiile ar urma să crească, conform informațiilor din Guvern.
Varianta neimpozitării pensiilor mai mici de 3.000 de lei este pe masa Guvernului, după cum a precizat premierul Nicolae Ciucă.
”Toate aceste chestiuni trebuie validate în coaliţie, desigur, ţinând cont de resursele bugetare la dispoziţie. Există 87 de milioane de lei, ceea ce înseamnă într-un an de zile aproximativ un miliard. Avem nevoie să ne adresăm către toate categoriile sociale, îndeosebi către cele vulnerabile, şi să le susţinem ca în această perioadă să nu resimtă efectele acestei crize, pe de-o parte. De cealaltă parte, suntem în continuare în aceea linie de discuţie şi de dezbatere a tuturor măsurilor, pentru a păstra stabilitatea macroeconomică şi pentru a putea să protejăm locurile de muncă şi pentru a face tot ceea ce am făcut până în prezent” a spus premierul Nicolae Ciucă, arată Rador.
Într-o intervenție la Antena3, ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre această măsură. Conform acestuia, Guvernul ia în calcul să elimine impozitul de 10% pentru anumite pensii. ”Ar fi o creștere cu 50 de lei” a lămurit atunci ministrul Muncii, vorbind despre o limită de 2.500 de lei.
Dar premierul a anunțat o limită de 3.000 de lei. Astfel, dacă nu s-ar mai impozita ce trece peste 2.000 de lei pensie, pentru o pensie de 3.000 de lei, diferența ar fi de 100 de lei, reprezentând 10% din 1.000 de lei, iar exemplele continuă în acest sens, în funcție de valoarea pensiei. Se scade din valoarea pensiei suma de 2.000 de lei, apoi se împarte la 10, așa veți putea calcula cât veți primi în plus la pensie dacă această măsură intră în vigoare.
În prezent, scutiți de acest impozit sunt pensionarii care iau sub 2.000 de lei. Măsura este analizată în coaliție, după cum a anunțat Marius Budăi: ”Până acum nu se plătea impozit până în 2.000 de lei”.
”Trebuie să luăm şi măsuri economice şi atunci lucrăm în paralel pentru rectificarea bugetară şi conturăm bugetul pentru anul 2023” a mai spus ministrul Muncii.
Pentru a afla ce vechime în muncă ai, respectiv cât ai cotizat la pensia de stat, trebuie să-ți deschizi un cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, aici.
După cum menționează sursa citată, printre beneficiile contului se numără: acces complet la serviciile electronice oferite de Casa Naţională de Pensii Publice, notificare online cu privire la evenimentele referitoare la propria persoană sau acces gratuit la informaţii dedicate ţie.
Procedura de deschidere a contului este pe link-ul mai sus menționat, al CNPP.
Orice salariat din România își poate crea acest cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. De aici, veți afla ce vechime în muncă ați acumulat pentru pensia de stat. Vechimea acumulată poate fi prezentată ca situație lunară sau ca situație anuală.
Pentru a verifica acest lucru, trebuie creat contul, conform procedurii de pe site-ul CNPP, apoi trebuie să vă autentificați și să intrați, din meniul din stânga, la categoria ”Datele mele din sistemul public de pensii”, după cum arată avocatnet.ro.
Apoi ai de ales între stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001 și stagiile anuale de cotizare. Indiferent de alegere, apeși pe ”Generează raport actualizat”. Citește continuarea aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News