Cresc pensiile. Prof. Coșea atrage atenția asupra recalculării

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Prof. Mircea Coșea a comentat anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu, legat de creșterea pensiilor și de eliminarea inechităților în rândul pensionarilor.

Analistul economic, prof. Mircea Coșea, a comentat anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu, potrivit căruia pensiilor vor crește de la începutul anului viitor cu 13,5%, dar și că inechitățile în rândul pensionarilor vor fi eliminate.

”Nu mă aștept la mare lucru, pentru că m-am obișnuit cu acest lait-motiv. De aproape doi ani de zile auzim de recalculări, de eliminarea diferențelor, de egalități șamd.

Un singur lucru vreau să menționez. Dacă avem această cireașă, această bucățică de speranță că vor crește pensiile, de fapt, noi nu avem tortul, nu avem bani pentru această ridicare.

Este foarte important să ne spună și nouă cineva, dintre cei care tot apar la televizor și ne spun că va fi totul este bine, de unde vin banii. Pentru că suntem într-un deficit bugetar extraordinar de mare, colectarea la buget este foarte mică, iar colectarea pensiilor este și ea insuficientă, știm foarte bine că bugetul statului contribuie la echilibrarea acestui buget al pensiilor, deci nu văd ca din interiorul economiei românești, ca urmare a eficientizării activității economice, să avem bani în plus.

Mai ales că aplicarea acestor măsuri de austeritate, impozite și taxe suplimentare pe sectorul productiv, mediul de afaceri ar trebui să aducă bani la buget, dar va avea un efect contrar, vor apărea mult mai multe falimente, inactivitate șamd”, a explicat prof. Mircea Coșea, la Realitatea Plus.

Coșea: ”Guvernul va face tot ce este posibil ca să nu se facă de râs la alegeri”

De altfel, acesta a ținut să sublinieze că anul 2024, unul cu multe tururi de alegeri, va favoriza creșterea pensiilor, din motive electorale.

”Sigur că va fi o majorare, de fapt, o indexare, pentru că vin alegerile. Și guvernul va face tot ce este posibil ca să nu se facă de râs la alegeri, dar sursa va fi în continuare împrumutul.

Împrumut care se face la dobânzi mari, deci ceea ce dăm acum pensionarilor și, de fapt, se face un act de justiție, pentru că puterea de cumpărare a scăzut foarte mult, va fi plătită de cei tineri, pentru că îndatorarea înseamnă trecerea datoriei pe seama unei generații mai tinere.

Aș vrea să mai adaug ceva. Sunt dezamăgit de faptul că specialiștii de la Ministerul Muncii nu citesc ce se întâmplă în alte țări, nu citesc cum se recalculează în alte țări.

În alte țări, chiar din cele din jurul nostru, pensia se recalculează nu în funcție de inflație, ci în funcție de puterea de cumpărare, pentru că inflația este calculată pe un număr mare de produse și servicii, ceea ce face ca ceea ce ne interesează la nivelul pensionarilor, bunurile de consum imediate, în primul rând, să aibă o inflație mult mai mare.

Inflația la produsele de bază este de aproximativ 30-40% mai mare decât inflația oficială, deci trebuie calculat la puterea de cumpărare pentru că această creștere cu 14, 13, chiar 15% nu reglează diferența dintre veniturile pensionarilor, mai ales în ales cu pensii mici și mijlocii față de puterea de cumpărare”, a mai spus prof. Coșea.

Citește și: Ciolacu: Avem bani de pensii, avem bani de salarii. Mă lasă rece cheltuielile de mobilier din ministere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel