Toate pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2025.
Pensiile ar urma să crească de la începutul anului viitor cu 12%. Aceasta este deocamdată o predicție realizată de Casa de Pensii Publice, pentru că instituția nu a primit toți indicatorii necesari pentru realizarea unui calcul exact și definitiv.
"Vorbim despre actualizarea punctului de referință (...). Acest VPR se actualizează cu rata medie a inflației, la care se mai adaugă încă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizată. Acești doi indicatori trebuie să fie foarte clari, predictibili și definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, care se aplică pentru anul viitor. În speța noastră suntem în 2024, vorbim de rata inflației pe anul 2023, care se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2025. Deci avem rata inflației care o cunoaștem foarte clar, de 10,4%, pe anul 2023. Acest indicator a fost comunicat de Institutul Național de Statistică, la care adăugăm încă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Aici este o metodologie nu așa de simplă.
Eu am făcut o adresă oficială către Institutul Național de Statistică, cu privire la acest calcul, iar această creștere reală a câștigului salarial mediu brut pe economie realizat, este un raport între indicele câștigului salarial mediu brut și indicele prețului de consum. Acest lucru se raportează în anul 2023 față de anul 2022. Avem aceste cifre preliminare. Repet, sunt cifre preliminare. Sunt niște predicții pe care noi le-am făcut, le-am calculat la Casa Națională de Pensii Publice, nu sunt cifre definitive. Va trebui ca de la 1 ianuarie 2025, pensiile românilor să mai crească cu aproximativ 12%. Este un lucru bun. De această creștere, de această actualizare a punctului de referință vor beneficia toți pensionarii aflați în plată la data de 31 decembrie 2024," a spus Daniel Baciu la Antena3-CNN.
Creșterea pensiilor înseamnă totodată și probleme în plus pentru guvern care trebuie să găsească soluții la deficitul tot mai mare.
Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din acest an, de la 4,57% din PIB la opt luni, potrivit datelor transmise vineri de Ministerul Finanţelor Publice.
"Execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 96,24 miliarde lei, respectiv 5,44% din PIB, faţă de deficitul de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,52% din PIB, aferent celor nouă luni ale anului 2023", se arată în documentul de la Finanţe.
Veniturile totale au însumat 415,98 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024, înregistrând un avans de 13% (an/an), susţinut de încasările din venituri curente - contribuţii de asigurări, TVA, impozit pe salarii şi venit, impozit pe profit, accize şi venituri nefiscale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu