Acum că începe vacanța este timpul să vă regândiți (și reclădiți) relația cu copilul dumneavoastră. Aveți mai mult timp pentru a face lucruri împreună, puteți să fiți mai focalizați pe interacțiunea dintre voi, sunt mai multe ocazii să petreceți timp de calitate în familie, subliniază profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București.
Acum că începe vacanța este timpul să vă regândiți (și reclădiți) relația cu copilul dumneavoastră. Aveți mai mult timp pentru a face lucruri împreună, puteți să fiți mai focalizați pe interacțiunea dintre voi, sunt mai multe ocazii să petreceți timp de calitate în familie.
Toți părinții vor să crească copii fericiți. Uneori acest lucru „vine de la sine” și nu este nevoie de ceva special. Alteori trebuie să fim atenți la lucruri pe care în mod normal nu le băgăm în seamă. De mult prea multe ori detaliile fac diferența pentru a nu ține cont de ele.
Iată mai jos câteva sugestii de care este bine să țineți seama încă de la început:
- Viața trăită la timpul prezent! Pappas și Peterson (2016) observă că dacă adulții gândesc totul în funcție de viitor (învață acum pentru că o să îți folosească mai târziu!), copiii sunt mai focalizați pe prezent. Pentru a crește un copil fericit trebuie să aveți grijă să vă focalizați și pe prezent, nu doar pe viitor. Sunt multe lucruri pe care merită să le remarcați în prezent, sunt multe lucruri de care trebuie să vă bucurați împreună cu copilul ACUM!
- Pentru a avea un copil fericit trebuie să învățați să vă încurajați copilul să își exprime talentul și creativitatea. Aceste aspecte – spune Healy (2009) – trebuie să aparțină în totalitate copilului, să fie alegerea lui și nu visurile neîndeplinite ale părintelui. Un copil fericit este un copil care face lucrurile cu pasiune!
- Un copil fericit este un copil care învață să aibă răbdare și să nu fie înfrânt de eșec. Grover (2016) observă că un copil care primește de la părinții lui tot ceea ce își dorește (atunci când își dorește!) o să fie nefericit mai târziu în viață când nu o să obțină ce vrea. Când viața o să-i ofere și momente frustrante el o să se simtă slab și învins! Un copil fericit este un copil care învață că pierderea face parte din luptă și că o bătălie pierdută astăzi nu înseamnă că războiul nu poate să fie câștigat! Iată de ce suntem în acord cu Gilligan (2015) atunci când spune că „trebuie să încurajăm permanent copiii să privească viața în mod pozitiv!” și că pentru copil „fiecare zi trebuie să fie o nouă aventură!
Vezi continuarea pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News