Câteva mii de crescători de bovine irlandezi au protestat miercuri în faţa Parlamentului de la Dublin, denunţând acordul de liber schimb convenit de Uniunea Europeană cu ţările din blocul Mercosur precum şi dublul limbaj al UE, transmite AFP.
La finele lunii iunie, Uniunea Europeană şi blocul Mercosur (Argentina, Brazilia, Uruguay şi Paraguay) au ajuns la o înţelegere privind un tratat de liber schimb, după 20 de ani de negocieri, o realizare care va crea una din cele mai extinse zone de comerţ liber de pe mapamond. Conform acestui acord, UE va trebui să îşi deschidă piaţa pentru carnea de vită provenind din statele membre Mercosur.
'Impun restricţii de mediu fermierilor din întreaga Europă şi noi trebuie să operăm în conformitate cu normele de mediu. Şi brusc încheie un acord cu o ţară care ignoră toate aceste norme', a declarat Hugh Doyle, unul din preşedinţii organizaţiei Beef Plan Movement. Protestatarii, în număr de aproximativ 3.000 potrivit organizatorilor, se tem că acest acord va duce la inundarea pieţei europene cu carne de vită din America de Sud, ceea ce va afecta producţia naţională.
Pentru a-şi exprima îngrijorările, protestatarii au ridicat o grămadă de cizme în faţa Parlamentului irlandez, însoţite de pancarte pe care scria 'Salvaţi Irlanda de valul de carne de vită Mercosur'. Pentru a-şi proteja piaţa internă, UE a instituit cote de import, astfel încât produsele din statele Mercosur să fie taxate începând cu un anumit prag, în cazul cărnii de vită cota fiind de 99.000 de tone de carne pe an. Cu toate acestea, crescătorii de bovine din Franţa, Italia, Spania, Irlanda şi Polonia au cerut Parlamentului European şi statelor membre UE să respingă acordul UE/Mercosur, îngrijoraţi pentru viitorul sectorului lor şi pentru sănătatea consumatorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News