Creşte bilanţul victimelor din Maui. Autorităţile recunosc că nu au folosit sirenele de alarmare

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Numărul victimelor de pe insula Maui, din Hawaii, este în creştere. 

Bilanţul victimelor cauzate de incendiile care au devastat aproape în întregime un oraş de pe insula Maui a ajuns la 110 morţi, au anunţat miercuri autorităţile din arhipelagul american Hawaii, recunoscând în mod public că nu au fost folosite sirenele în timpul tragediei, relatează AFP.

Incendiul care a cuprins oraşul-port Lahaina, fosta capitală a regatului Hawaii, este cel mai devastator în mai mult de un secol în Statele Unite şi nimeni nu poate anticipa încă adevărata amploare a tragediei.

De o săptămână autorităţile locale sunt criticate, în special pentru că sirenele nu au sunat pe insula Maui.

Sirenele "sunt folosite în primul rând pentru tsunami" şi locuitorii "sunt pregătiţi să se adăpostească la altitudine" atunci când sună, a explicat Herman Andaya, şeful agenţiei responsabile cu gestionarea crizelor din Hawaii (EMA), afirmând că nu regretă faptul că sirenele nu au fost activate.

În timp ce focul a cuprins Lahaina autorităţile au preferat să difuzeze alertele la televiziune, radio şi pe smartphone-uri de teamă că locuitorii s-ar putea îndrepta spre incendiu, a explicat el.

Aceste avertismente s-au dovedit adesea inutile din cauza multiplelor întreruperi de curent şi de reţea pe insulă, afectată de un vânt puternic cauzat de un uragan în mijlocul Pacificului.

Compania de utilităţi Hawaiian Electric face, de asemenea, obiectul unei plângeri pentru că nu a întrerupt alimentarea cu curent electric, ceea ce a putut creşte riscul de incendii din cauza prăbuşirii a numeroşi stâlpi electrici.

Preşedintele american Joe Biden, criticat de opoziţia republicană pentru reacţia sa faţă de incendiile devastatoare din arhipelagul Hawaii, va merge lunea viitoare, pe 21 august, în insula Maui, scrie Agerpres.

Un mare oraş canadian, evacuat din cauza incendiilor de vegetaţie 

Locuitorii din Yellowknife, principalul oraş din Teritoriile de Nord-Vest, au primit miercuri seara ordin de evacuare până în weekend din cauza avansării rapide a incendiilor forestiere, au declarat autorităţile locale, relatează AFP.

"Din păcate, situaţia incendiilor de vegetaţie se înrăutăţeşte cu un incendiu la vest de Yellowknife care reprezintă o ameninţare reală", a declarat ministrul Mediului din Teritoriile de Nord-Vest, Shane Thompson, care a ordonat evacuarea până vineri la prânz a celor 20.000 de locuitori ai acestui oraş.

Aproape 168.000 de persoane au fost evacuate în Canada de la începutul unui sezon de incendii care bate toate recordurile şi cuprinde în prezent Teritoriile de Nord-Vest, o regiune nordică de două ori mai mare decât Franţa continentală şi care are în prezent 230 de incendii active.

Aflate la sute de kilometri distanţă, unele localităţi sunt "deosebit de greu" de evacuat pe cale terestră, a explicat Mike Westwick, de la departamentul teritorial de pompieri, precizând că un contingent de 120 de soldaţi a fost desfăşurat pentru a facilita evacuările cu avioane.

Canada, care prin locaţia sa geografică se încălzeşte mai repede decât restul planetei, s-a confruntat în ultimii ani cu fenomene meteorologice extreme, cu intensitate şi frecvenţă crescute din cauza încălzirii globale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel