Crește numărul morților în urma cutremurului din Japonia. Continuă operațiunile de căutare și salvare a celor 80 de dispăruți

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @umar_deziner
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @umar_deziner

A crescut numărul morților după cutremurul din Japonia. Autoritățile nipone au anunțat cel puțin 82 de morți și 80 de dispăruți.

Cutremurul din Japonia, din prima zi a anului, precum și seria de replici care i-au urmat, au lăsat în urmă cel puțin 82 de morți, potrivit unui bilanţ făcut de autoritățile din prefectura japoneză Ishikawa, din centrul ţării, iar numărul persoanelor date dispărute a ajuns la 80, transmite agenţia Xinhua, citează Agerpres. Operaţiunile de căutare şi salvare continuă, la aproape trei zile de la producerea dezastrului.

Multe dintre rezervele de hrană şi de apă din zonele afectate se împuţinează, iar Ministerul Infrastructurii, Transporturilor şi Turismului a anunţat joi că o navă încărcată cu alimente şi produse esenţiale urmează să sosească vineri seară fie în portul Wajima, fie în portul Nanao din prefectura Ishikawa.

Premierul Fumio Kishida a solicitat autorităţilor să mobilizeze toate resursele disponibile pentru a spori eforturile de salvare şi aprovizionarea în primele 72 de ore de la dezastru, la o şedinţă, joi, pe tema răspunsului la dezastre.

Primele 82 de ore, critice pentru supraviețuitori

Primele 72 de ore după cutremure sunt deosebit de importante pentru salvatori, deoarece ulterior şansele de supravieţuire scad considerabil, conform experţilor.

”Până în această seară, când se marchează trecerea a 72 de ore de la dezastru, îi îndemn pe toţi cei aflaţi pe teren să lucreze cu dedicaţie deplină pentru a salva cât mai multe vieţi posibil”, a precizat oficialul.

În contextul închiderii ferestrei de 72 de ore pentru găsirea supravieţuitorilor, se estimează că multe persoane sunt încă prinse sub dărâmături în oraşul costier Wajima puternic afectat de dezastru, unde au fost confirmate până în prezent 48 de decese, a relatat agenţia de presă Kyodo.

O navă de transport a Forţelor de Autoapărare urmează să descarce utilaje grele pe coasta oraşului Wajima pentru operaţiunile de curăţare, se precizează în relatare.

Peste 90.000 de gospodării fără apă curentă

În urma unei serii de replici care au avut loc până joi, circa 95.000 de gospodării din mai multe zone din Ishikawa nu au apă curentă din cauza deteriorării conductelor, iar peste 34.100 de persoane s-au refugiat în centre de primire.

Dărâmăturile şi drumurile blocate s-au adăugat provocărilor în cadrul operaţiunilor de căutare şi salvare.

Peninsula Noto şi oraşele sale portuare Wajima şi Suzu par a fi zone de război după cutremurul produs de Anul Nou care a lovit această regiune la ora locală 16:10 (07:10 GMT), atingând magnitudinea 7,5, potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al SUA (USGS), sau 7,6, conform JMA.

Sute de replici - unele puternice - au fost înregistrate, iar tsunamiul care a urmat luni cu valuri de peste un metru a acoperit numeroase ambarcaţiuni, eşuate pe chei, şi drumurile de la malul mării.

Situată pe aşa-numitul ”Cerc de Foc al Pacificului”, Japonia este una dintre ţările cu cea mai intensă activitate seismică din lume.

Citește și: Supraviețuitorii cutremurului din Japonia se confruntă cu ploi înghețate și amenințarea alunecărilor de teren

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel