Crește vârsta până la care studenții pot merge cu trenul aproape gratis. Dar apar problemele: „Afacerea” falșilor studenți

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

A fost pus în consultare publică Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru studenți.

Principalele modificări privind facilitățile studenților la transportul intern feroviar și cu metroul sunt: tariful redus crește de la 50% la 90% pentru toți studenții români sau străini care sunt înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic atât timp cât își păstrează calitatea de student. Facilitățile sunt valabile și la călătoria cu metroul pe bază de abonament lunar sau de titluri de transport de tip „10 călătorii”.

Vârsta până la care studenții beneficiază de facilități crește de la 26, la 30 de ani, cu excepția studenților care au unul sau ambii părinți decedați, precum și studenții proveniți din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal. Aceștia beneficiază de gratuitate.

Studenții cetățeni români care studiază în afara granițelor beneficiază de tarif redus cu 50% la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic atât timp cât își păstrează calitatea de student.

Finanțarea cheltuielilor pentru transportul cu metroul și feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, se asigură din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, iar normele metodologice privind transportul cu metroul și trenul vor fi adoptate prin hotărâre a Guvernului.

Problema falșilor studenți

Apare o problemă cu gratuitatea la tren pentru studenții de până în 30 de ani. De ce? Pentru că o bună parte dintre românii care au până în 30 de ani se înscriu la facultăți, fiind, de fapt, falși studenți.

Să luăm un exemplu - navetiștii, care au vârste de 25-30 ani, pot prefera să dea 1.600 de lei anual la o facultate privată - există programe de masterat la acest preț - de unde iau carnetul de student. Se duc la universitatea X, se înscriu acolo, nu merg nicio oră la cursuri și, cu 1.600 de lei, obțin gratuitate pe tren pentru orice destinație și oricând. Făcându-și propriile calcule, așa-zișilor studenți le convine să plătească taxa la facultate decât să dea bani pe biletele de tren care, după cum bine, știți sunt destul de scumpe.

Din București până la Constanța, prețul este de 82 lei (doar dus desigur), iar de la București la Ploiești costă 22 lei. Deci, oamenii se pot duce bine-mersi și la serviciu, dar și la munte sau la mare, în fiecare weekend. Așadar, gratuitatea pe tren care le este oferită studenților de până la 30 de ani reprezintă o afacere foarte bună pentru mulți navetiști. Evident că sunt și studenți de până în 30 de ani care urmează, cu adevărat, cursurile, dar vor fi și români „inventivi” care nu o fac și vor doar acest avantaj la transport.

VEZI ȘI: Noi facilități pentru studenți și elevi la călătoriile cu trenul și metroul - https://www.dcnews.ro/noi-facilitati-pentru-studenti-pana-la-ce-varsta-ar-putea-beneficia-de-tarif-redus-la-calatorie-cu-trenul-si-metroul_928341.html

Emiterea biletelor de călătorie și a abonamentelor lunare pentru studenți se efectuează conform reglementărilor legislative în vigoare și conform reglementărilor proprii operatorilor de transport, astfel:

a) bilete de călătorie cu reducere 90% din tariful de transport la toate categoriile de trenuri clasa a II-a și cu reducere 90% din tariful de rezervare pentru călătoria cu trenuri cu regim de rezervare, inclusiv abonamente cu reducere 90% din tariful de transport pentru studenții români/străini, în vârstă de până la 30 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România;

b) bilete de călătorie cu reducere 100% din tariful de transport la toate categoriile de trenuri clasa a II-a și 100% din tariful de rezervare pentru trenurile cu regim de rezervare, inclusiv abonamente cu reducere 100% din tariful de transport, conform reglementărilor proprii operatorului de transport, pentru studenții cu unul sau ambii părinţi decedaţi, precum şi studenţii proveniţi din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal;

c) bilete de călătorie cu reducere 50% din tariful de transport la toate categoriile de trenuri clasa a II-a și cu reducere 50% din tariful de rezervare pentru călătoria cu trenurile cu regim de rezervare, inclusiv abonamente cu reducere 50% din tariful de transport pentru studenții cetăţenii români, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care sunt înmatriculaţi la instituţii de învăţământ în străinătate la forma de învăţământ cu frecvenţă începând cu data prevăzută la art. 260 alin. (15) din cadrul Legii învățământului Superior nr. 199/2023.

Mai multe detalii din proiectul de lege găsiți aici

- https://www.edu.ro/sites/default/files/Proiect_HG_Norme_metodologice_acordare_facilitati_transport_studenti.pdf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel