Creștere alarmantă a numărului de cazuri de diabet în rândul copiilor și tinerilor. Medic: Poate să ajungă chiar până la comă

FOTO: Freepik @pikisuperstar
FOTO: Freepik @pikisuperstar

Tot mai mulți tineri, adolescenți și copii suferă de diabet zaharat, iar printre cauze se află sedentarismul și obezitatea.

Numărul tot mai mare de copii și tineri diagnosticați cu diabet zaharat atrage atenția medicilor și părinților, cazurile au crescut cu peste 30%.

Specialiștii diabetologi susțin că din cauza sedentarismului și a obezității, diabetul zaharat de tip 2, specific adulților, este tot mai des întâlnit și în cazul copiilor de 10-12 ani,  dar că există situații în care boala metabolică poate să apară chiar și în rândul copiilor de grădiniță.

”Diabetul de tip 2 se hrănește din grăsimea în exces adunată pe organele interne. Din ce în ce mai mulți tineri, copii, adolescenți, copii în jur de 10-12 ani ajung să sufere din cauza excesului de greutate, a obezității, dar și a mâncatului nesănătos”, a declarat dr. Laura Ene, medic specialist în nutriție și boli metabolice, la Antena 3 CNN.

Medic: Se poate ajunge la comă

”Până își dau seama părinții sau aparținătorii despre ce se întâmplă și să îl ducă la spital, este posibil să se instaleze scăderea ponderală, oboseala, degradarea stării de sănătate și poate să ajungă chiar până la comă.

Atunci când un copil este diagnosticat cu diabet de tip 1, toate persoanele care îl îngrijesc, inclusiv părinții, bunicii, dar și profesorii sau îngrijitorii de la grădiniță trebuie să ia contact inițial și poate periodic cu un educator în managementul diabetului”, a afirmat dr. Laura Matei, specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”, la Antena 3 CNN.

Se cere un acces mai facil la consumabile

De altfel părinții acestor pacienți solicită autorităților un acces mai ușor la consumabilele pentru monitorizarea glicemiei, în timp ce copii cu diabet de tip 1 își doresc pompe de ultimă generație, care să le ușureze viața.

”Pompa este destul de greu de folosit, pentru că trebuie să îți cunoști glicemia, pentru că riști să ai glicemii ori foarte mari, ori foarte mici”, a mărturisit un tânăr de 18 ani, care suferă de diabet, fiind insulino-dependent de la vârsta de 13 ani.

Potrivit  autorităților, citate de Antena 3 CNN, consumabilele pentru monitorizarea glicemiei ar putea fi eliberate, în viitor, direct din farmacii, nu din spitale, așa cum se întâmplă în prezent, pacienții fiind înregistrați în Registrul Național de Diabet Zaharat.

Citește și: Alertă globală! Organizația Mondială a Sănătății, avertisment cu privire la versiunile false ale medicamentului Ozempic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel