Creșterea accesului la vaccinare reprezintă unul dintre principalele deziderate ale României, după proiectul-pilot care a permis vaccinarea antigripală a pacienților în farmacii.
Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a fost invitat la dezbaterea „Prevenția, mai aproape de comunități: rolul farmaciilor în optimizarea accesului la vaccinare“, unde a vorbit despre ce își dorește instituția pe care o conduce în vederea creșterii accesului la vaccinare în România.
„ARPIM s-a implicat activ și a susținut toate demersurile care pot să ducă la o mai bună acoperire vaccinală a populației, pentru că vaccinarea salvează vieți și ne dorim să avem cât mai mulți români protejați de povara bolilor transmisibile prin mecanismul vaccinării.
Milităm pentru accesibilizarea vaccinurilor pentru toți cetățenii României indiferent de vârstă, iar în ultimii ani recunoaștem că s-au făcut progrese semnificative în această direcție.
Trebuie să recunoaștem că mecanismele din ultimii ani au creat noi oportunități de creștere a ratelor de vaccinare pe mai multe paliere, prin deschiderea accesului unui număr mai mare de persoane către vaccinuri, oportunități care trebuie trebuiesc dezvoltate în continuare și în același timp trebuiesc ajustate permanent la mediul în care evoluăm, aflat în permanentă schimbare“, a explicat Dan Zaharescu.
„În acest context, considerăm că rolul farmaciilor în optimizarea accesului la vaccinare este foarte important și trebuie să dezvoltăm mai departe colaborarea între medic, farmacist și pacient prin extinderea vaccinării în farmacii. Farmacia este foarte accesibilă populației și tendințele la nivel european și mondial ne arată că tot mai multe țări au văzut această oportunitate mai mare de implicare a farmaciei în programele de prevenție și au reușit să materializeze acest mecanism.
În vederea simplificării rutei de vaccinare, ARPIM propune extinderea programelor de vaccinare în farmacii pe două direcții principale. Una se referă la permanentizarea programului de vaccinare antigripală în farmacii. Vreau să subliniez faptul că a fost inițiată ca un program-pilot, pentru că a fost nevoie de o testare a metodologiei de lucru și a noilor mecanisme instituționale și logistice care să fie puse în practică. După doi ani de funcționare, programul a arătat că vaccinarea în farmacii funcționează, se obțin rezultate bune și că o dată cu compensarea vaccinurilor, vaccinarea a devenit și mai oportună, fiind o măsură complementară pentru optimizarea traseului populației eligibile pentru vaccinare. Considerăm că este momentul pentru transformarea proiectului-pilot existent într-un serviciu farmaceutic permanent, cu modificările legislative necesare, iar apoi actualizarea ghidului de bună practică farmaceutică privind serviciul de vaccinare antigripală prin farmacii, astfel încât să ofere cadrul și pentru administrarea altor tipuri de vaccinuri și să devină un serviciu permanent.
A doua axă de acțiune ar fi extinderea vaccinării în farmacii și către alte vaccinuri și aceasta este o propunere despre care credem că nu poate fi decât benefică pentru extinderea procesului la vaccinare. Propunem să începem acest demers cu extinderea vaccinurilor compensate, cele mai solicitate pe piață, precum cele HPV. Sperăm ca discuția să continue și la nivel tehnic, cu experții din domeniu, astfel încât să permită o asemenea extindere a programului de vaccinare în farmacii, fiind nevoie de elaborarea de ghiduri specifice pentru fiecare tip de vaccin.
Noi considerăm că este un lucru oportun pentru ca demersurile inițiate în domeniul vaccinării să fie dezvoltate în continuare prin extinderea programului de vaccinare în farmacii și să fie permanent ajustate pentru a răspunde cât mai bine nevoilor în continuă schimbare ale populației. Toate aceste oportunități de creștere a accesului la vaccinare trebuie să fie folosite în beneficiul prevenției și protejării populației, iar farmacia comunitară și farmacistul pot contribui hotărâtor la acest demers, prin rolul social și prin proximitate, prin încredere în farmacie și printr-o strânsă conlucrare între medic, farmacist și pacient“, a conchis Dan Zaharescu, director executiv ARPIM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News