Nivelul de cash din economie este în creştere, iar manualele de economie spun că acesta este primul semn al venirii crizei. Profesorul Mircea Coşea a explicat care este motivul creşterii lichidităţilor, dar şi cum se poate regla situaţia.
Cash-ul din economie a ajuns la sfârşitul primului trimestru din 2022 la un total de 98,8 miliarde lei, cu 9,2% peste nivelul din martie 2021, dar cu 1% sub volumul de la finele lunii februarie 2022, informează Ziarul Financiar, citând datele BNR publicate miercuri. Preferinţa pentru lichiditate este, în general, specifică perioadelor de criză, scrie Mediafax.
Profesorul de economie Mircea Coşea a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, cum trebuie privită această situaţie, dar şi de ce este atât de mult cash în economie.
"Este un semnal de criză, de supralichiditate. Ar trebui o sterilizare a acestei mase monetare cumva. E un exemplu din istoria României, din comunism, când a existat o supraalimentare cu lichiditate şi oferta de bunuri era sub posibilităţi. Comuniştii au inventat ceva care se numea "părţile sociale". Ei opreau din leafă o sumă de bani, se puneau într-un cont şi aceştia ar fi folosit, la un moment dat, la nişte investiţii în locuinţe. La Revoluţie, banii ăştia s-au distribuit oamenilor, care au invadat magazinele şi au cumpărat ciocolată şi ce au găsit.
Da, această supraalimentare cu bani este o formă de început de criză, dar ea poate fi reglementată. Din punct de vedere al situaţiei României, eu cred că asta se va regla de la sine în următoarele luni, pentru că va începe o criză de lichiditate, în condiţiile în care inflaţia creşte, veniturile nu cresc, iar anumite evenimente importante în aria consumului vor extrage bani. Nu putem crede că această situaţie va fi reglată de BNR. Părerea mea e că în câteva luni banii vor fi mai puţini pe piaţă, că nu au de unde să vină, doar dacă vor începe să vină banii din PNRR; iar investiţiile vor alimenta creşterea locurilor de muncă şi a salariilor. În condiţiile astea, va exista o reglare a situaţiei. Altfel, doar împrumuturile mai pot satisface cererea de lichiditate.
Din punctul meu de vedere, deşi în manuale scrie că situaţia asta e un început de criză, la noi nu ar trebui să fie o situaţie alarmantă, pentru că ea deja există. Alarmant este faptul că nu vom putea satisface cererea de consum în viitor la nivelul de până acum. Deci consumul o să scadă!", a declarat Mircea Coşea pentru DC NEWS.
Volumul ridicat al numerarului în circulaţie evidenţiază că preferinţa majorităţii românilor pentru plăţile cu bani lichizi în detrimentul mijloacelor moderne de plată încă se menţine, continuând tendinţa de a retrage banii de la bancomate în ziua de salariu. CITEŞTE MAI MULTE AICI
"În primul rând, o fac pentru că au de făcut plăţi urgente care necesită lichiditate, în România cardul nefiind atât de dezvoltat. Fie că e un plin de benzină, o alimentare cu mărfuri în weekend la mall, toate astea cer mai mulţi bani. E şi o temere de viitor, una generalizată, că nu se ştie ce se întâmplă mâine. Şi nici încrederea în bănci nu mai e la fel, pentru că oamenii văd că băncile fac profit, deşi populaţia pierde din puterea de cumpărare", a concluzionat profesorul Coşea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu