Profiturile din sectorul energetic sunt supuse unei analize intense pe fondul agravării crizei costului vieții o prognoză importantă avertizează că inflația ar putea ajunge la 22% anul viitor.
Se spune că marii producători de gaze și electricitate din Marea Britanie vor fi în măsură să obțină profituri suplimentare de până la 170 de miliarde de lire sterline în următorii doi ani.
Candidații la conducere, conservatoare Liz Truss și Rishi Sunak sunt supuși unei presiuni din ce în ce mai mari de a îngheța creșterea plafonului prețului la energie sau de a accepta o extindere uriașă a sprijinului financiar pentru a ușura durerea de creșterea facturilor.
AnalizaTrezoreriei arată amploarea uriașă a potențialelor profituri excedentare ale producătorilor de gaze și generatorilor de electricitate în următorii doi ani, potrivit Bloomberg News, citată de Independent.
Se pare că aproximativ 40% din profiturile excedentare vor merge către marii producători de energie, deși furnizorii de gaze și electricitate se confruntă cu costurile cu ridicata în creștere, pe măsură ce aprovizionarea din Rusia se blochează.
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: ”Nu recunoaștem această analiză. Guvernul a fost clar că vrea să vadă sectorul petrolului și gazelor să-și reinvestească profiturile pentru a sprijini economia, locurile de muncă și securitatea energetică a Regatului Unit. Ne așteptăm, de asemenea, ca recent introdusă Ley pe profitul energiei, să strângă o sumă suplimentară de 5 miliarde de lire sterline în primul său an pentru a ajuta la plata pachetului nostru de sprijin de 37 de miliarde de lire sterline pentru gospodării”.
Taxa Ley este o taxă excepțională pe care laburiștii și liberal-democrații au cerut să fie extinsă și pe profiturile din sectorul gazelor și petrolului, pentru a ajuta la plata pentru înghețarea plafonului prețului energiei în această iarnă.
82% din publicul britanic susține ideea de a îngheța plafonul prețului energiei la 1.971 de lire sterline pe an. Sondajul Deltapoll a mai arătat că unul din patru oameni ”cu siguranță” nu își va putea permite creșterea care se profilează la mai mult de 3.500 de lire sterline, în timp ce 40% au spus că ”probabil” nu vor putea plăti costurile suplimentare.
Potrivit sursei citate, proprietarii micilor afaceri din Marea Britanie au avertizat că se confruntă cu o creștere cu 400% a facturilor la energie, șefii de baruri avertizând că mulți vor fi forțați să închidă în această iarnă.
Trezoreria a elaborat planuri pentru a ajuta firmele mici cu facturile de energie în creștere.
Truss nu s-a angajat încă să plătească alte plăți directe pentru a ușura durerea pricinuită de creșterea facturilor, dar se spune că ia în considerare creșterea sprijinului pentru cei mai vulnerabili prin sistemul de beneficii.
Truss și Sunak vor face un ultim impuls pentru a-i câștiga pe membrii partidului Tory la ultimele ședințe de conducere de la Wembley Arena miercuri seara, înainte ca votul să se încheie vineri la ora 17:00.
Citește și:
La Adunarea Generală Anuală din iulie, acţionarii Gazprom au votat împotriva acordării unor dividende în valoare de 1.240 miliarde de ruble pentru anul 2021, apreciind că plata acestora nu ar fi o mişcare rezonabilă în contextul actual. A fost pentru prima dată din 1998 când Gazprom nu a distribuit dividende, potrivit Agerpres.
"În pofida presiunii sancţiunilor şi a mediului nefavorabil extern, grupul Gazprom Group a raportat venituri şi profituri record în primul semestru din 2022, în timp ce şi-a redus la minim datoria netă şi gradul de îndatorare". După ajustări, baza pentru plata dividendelor a ajuns la 2.400 miliarde de ruble, a anunţat Famil Sadygov, adjunctul şefului Gazprom.
Board-ul Gazprom a recomandat pentru primul semestru din 2022 distribuirea unor dividende de 51,03 ruble (0,8558 dolari) pentru o acţiune obişnuită, astfel încât valoarea totală a dividendelor ajunge la 1.208 miliarde de ruble (20,26 miliarde de dolari).
Şi acţionarii trebuie să se pronunţe în privinţa plăţii dividendelor. Adunarea Generală Extraordinară este programată în 30 septembrie.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News