Cu o rată a șomajului stabilă, deși la un nivel ridicat, creșterea locurilor de muncă din SUA are un impact importat asupra dolarului. Cum sunt afectate acțiunile.
Datele privind creșterea semnificativă a locurilor de muncă în SUA de vineri au alimentat îngrijorările investitorilor cu privire la faptul că dobânzile Federației Federale vor rămâne ridicate pentru o perioadă mai lungă sau chiar vor crește, ceea ce a dus la consolidarea dolarului și a aruncat o umbră asupra acțiunilor și obligațiunilor, relatează Reuters.
Astfel, salariile non-agricole din SUA au crescut cu 336.000 în septembrie, depășind cu mult estimarea consensului de 170.000 de locuri de muncă în plus.
Rata șomajului a rămas de asemenea neschimbată la 3,8%, la cel mai înalt nivel din ultimele 18 luni.
Indicele dolarului, care a crescut după publicarea datelor, a urcat cu 0,5%, iar yenul a scăzut aproape de 150 de yeni pentru un dolar, în timp ce indicele bursier din Londra și din Europa și-au redus câștigurile pentru ziua respectivă.
Simon Harvey, șeful Analizei FX la Monex Europe, a declarat că cifrele ”monstruoase” ale locurilor de muncă și revizuirea în sus a cifrelor din august vor susține avansul dolarului.
”Având în vedere puterea cifrelor de astăzi privind ocuparea forței de muncă, piețele nu pot exclude în totalitate probabilitatea unei creșteri a dobânzilor de către Fed în trimestrul patru, chiar dacă coincide cu date mai slabe privind salariile.
Acest lucru are șanse să mențină sprijinul pentru dolar, în special în fața monedelor sensibile la dobânzi”, a spus Harvey.
Din datele anterioare, dolarul se îndrepta deja spre o serie de 12 săptămâni de câștiguri după ce atinsese cel mai bun nivel din aproximativ 11 luni mai devreme în săptămână.
În schimb, euro se îndrepta spre a 12-a săptămână consecutivă de declinuri față de dolar, amplificate de creșterea ulterioară a dolarului.
Randamentele la obligațiunile Trezoreriei SUA pe zece ani au crescut la 4,88%, după ce au urcat cu 55 de puncte de bază într-o vânzare de cinci săptămâni care a dus prețurile Trezoreriilor la minime de 17 ani și a limitat apetitul pentru asumarea de risc la nivel mondial.
După discuțiile despre un preț al petrolului care ar putea ajunge la 100 de dolari pe baril, țițeiul a scăzut cu 0,4%, la 83,72 de dolari, deși încă se confruntă cu cea mai abruptă scădere săptămânală din martie, deoarece piețele s-au îngrijorat că dobânzile ridicate pentru o perioadă mai lungă ar putea afecta creșterea economică globală și cererea de combustibil.
Știrea că guvernul Rusiei ridică interdicția privind exporturile de motorină prin conducte prin porturi a afectat, de asemenea, prețurile petrolului.
Randamentele obligațiunilor din zona euro au crescut, în timp ce diferența foarte urmărită între costurile de împrumut germane și italiene - un indicator al stresului în finanțele italiene - a atins cel mai mare nivel din martie.
Indicele global de acțiuni MSCI All-Country a început să scadă. A pierdut aproximativ 8% de la vârful din iulie, lăsându-l cu aproximativ 7% în plus pentru anul în curs.
În Europa, indicele STOXX 600 a pierdut, de asemenea, câștigurile anterioare pentru a înregistra o scădere de 0,1% după datele din SUA.
Este în curs de a treia săptămână consecutivă de pierderi după ce a atins un minim de șase luni în această săptămână, reducând câștigurile sale pentru an la 4%.
MSCI, cel mai larg indice al acțiunilor din Asia-Pacific, cu excepția Japoniei, a crescut cu 0,85%. În schimb, Nikkei din Tokyo a înregistrat o scădere de 0,3%.
O altă rundă de vânzări de obligațiuni ar putea propulsa dolarul și mai mult într-o serie de săptămâni de câștiguri, care este deja cea mai lungă din istorie împotriva euro.
Indicele dolarului a înregistrat 12 săptămâni consecutive de creștere, egalând astfel o serie similară care s-a desfășurat de la iulie până în octombrie 2014.
Această creștere constantă a determinat euro să se mențină la valoarea de 1,049 dolari, aproape de minimul din ultimele 11 luni, în timp ce lira sterlina a înregistrat o scădere de 0,6%, fiind la scurt timp de la minimul din ultimele șapte luni. Astfel, indicele dolarului a crescut cu 0,5%, ajungând la 106,91.
”Depășirea nivelului de 107 ar furniza dovezi tehnice ale continuării trendului”, a declarat analistul Kyle Rodda de la Capital.com.
Datele piețelor monetare japoneze nu au arătat anomalii care ar fi putut să însoțească o eventuală intervenție. Cu toate acestea, mișcarea a fost suficient de vizibilă pentru a menține traderii în alertă. Yenul se tranzacționa ultima dată la 149,43.
Totodată, prețul aurului a scăzut cu 0,3%, ajungând la 1.813 dolari pe uncie, după nouă zile consecutive de pierderi cauzate de creșterea randamentelor globale ale obligațiunilor.
Citește și: Facturi la gaz și la curent. Ce urmează în această iarnă. Ministrul Burduja tocmai a făcut anunțul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News