Elena Cristian a vorbit despre scenariile privind majorarea pensiilor în condițiile în care inflația este de 15-16%.
Publicitate
În condițiile în care se discută de creșterea pensiilor cu 10% începând cu anul viitor, la o inflație, în prezent, de 15-16%, Elena Cristian, analist DC Business, prezentă fiind în emisiunea moderată de Niels Schneker la România TV, a făcut câteva precizări:
„Toate facturile de utilități trebuie plătite într-un termen de 15 zile. Au cel mai scurt termen de plată din toată economia și din toată zona de prestări servicii, dar eu nu cred că va fi o majorare nici de la 1 ianuarie 2023. Știu că se lucrează pe acest scenariu, dar îmi argumentez poziția prin faptul că totul este în cheie politică.
Toate partidele încearcă, undeva prin martie 2023, să intre în campanie electorală. Chiar dacă e devreme, se pregătesc de precampanie. Înțeleg faptul că se discută și pe scenariul unei majorări ceva mai consistente, dar nu de 30% cât este rata inflației la bunurile de larg consum, pentru martie-aprilie anul viitor, spunându-se că abia atunci putem, abia atunci vedem, abia atunci renegociem PNRR-ul.
Cert este că această majorare de 11% la punctul de pensie, chiar dacă se va da de la 1 ianuarie 2023, nu acoperă decât într-o foarte mică măsură“, a precizat Elena Cristian, analist DC Business.
Se dorește implementarea unei scheme de stat, un ajutor pentru facturile la gaz și energia electrică, dar numai pentru firmele din turism, din domeniul alimentației publice și cele ce se ocupă de organizarea de evenimente publice. Această ordonanță de urgență a fost făcută de Ministerul Mediului și ar urma să se aplice pentru 10.000 de firme. Bugetul este unul extrem de mare și anume de 750 de milioane de firme. În acest sens, Elena Cristian a vorbit despre sectoarele care au într-adevăr nevoie de ajutor de stat în această perioadă:
„Trebuie să faci un studiu de impact înainte de a lua astfel de decizii. Nu știu de ce discutăm despre acest act normativ de săptămâni în șir. Nu știu de ce am senzația că totul se face după ureche, că nu există niciun fel de cifre, niciun fel de analize și se mai aruncă ceva în piață ca să-i liniștească pe cei din economia reală.
Acum, eu, dacă aș fi la Guvernare, aș lua lista domeniilor care susțin PIB-ul în mod real, și, fără să am o problemă cu turismul, de ce îl sprijini când se termină sezonul estival și intră pe o pantă descendentă?
Hai să fim serioși, trebuie sprijinite acele domenii care sunt într-o mare dificultate și vorbim de Azomureș, pentru că iar vine primăvara, iar importăm îngrășăminte, iar vom fi în dificultate și o să ni se spună că lucrurile stau așa pentru că nu s-au luat decizii din timp. Nu cred că vom vedea această ordonanță, într-o formă aplicabilă, prea curând. Eu cred că se amână, pentru că nu identifică resurse, pentru că nu au variante și cred că facturile vor fi din ce în ce mai mari“, a conchis, la România TV, Elena Cristian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu