Creșterea pensiilor, în pericol din 2025. Cine ar putea decide vârsta de pensionare. Negrescu: Acolo apar cu adevărat marile probleme

FOTO: Freepik @gpointstudio
FOTO: Freepik @gpointstudio

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre ceea se se va întâmpla cu sistemul de pensii din 2025, dar și care este factorul ce poate duce la o lipsă de predictibilitate în privința vârstei de pensionare.

Analistul economic Adrian Negrescu a intervenit la un post TV și a lansat un avertisment privind majorarea pensiilor, în contextul în care ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a făcut două afirmații contradictorii, legat de bugetul fondului de pensii, dar și a vârstei de pensionare, care ar putea fi decisă de Consiliul Fiscal.

Astfel, Marcel Boloș a precizat la Realitatea Plus, că ”au fost bugetați banii pentru recalcularea pensiilor pentru anul 2024, luna septembrie este luna mult așteptată de pensionari și cu certitudine acest lucru se va întâmpla, respectiv dacă deciziile de recalculare sunt întocmite de Ministerul Muncii și sunt convins că acest termen va fi respectat, atunci în luna septembrie se face dreptate în sistemul de pensii”, dar și că ”trebuie să găsim soluțiile pt ca aceste plăți ale pensiilor să poată fi efectuate”.

”Foarte interesant este că în două fraze, dl ministru s-a contrazis. Pe de o parte ne-a spus că există bani în buget, iar apoi că trebuie să găsim finanțare pentru noul buget de pensii. Situația este destul de gravă, din punctul meu de vedere, sunt vreo 30 de miliarde de lei pe care statul trebuie să îi găsească de undeva pentru a putea acoperi creșterea pensiilor de la 1 septembrie, dar atenție, nu vor crește pensiile decât pentru maximum un milion de oameni, cu procente între 10 și 30%, nu mai mult, iar în ceea ce privește ce se va întâmpla din 2025 încolo, acolo apar cu adevărat marile probleme. Indexarea pensiilor nu se va mai face în funcție de rata inflației pentru toată pensia, ci doar pentru procentul de majorare, astfel încât pensiile, dacă vom avea în continuare inflație mare, vor pierde din valoarea lor”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu la Realitatea Plus.

Ieșirea la pensie, în funcție de calculele Consiliului Fiscal, lipsă de predictibilitate

Totodată, acesta a subliniat că acel criteriu de ieșire la pensie, făcut de către Consiliul Fiscal, este unul care duce la o lipsă de predictibilitate a persoanelor care se pregătesc să iasă la pensie, în contextul în care la acest moment se iese la 65 de ani, în cazul bărbaților.

”Să introducem un criteriu, mie mi se pare arbitrar, acela privind ieșirea la pensie în funcție de calculele Consiliului Fiscal. O dată la 3 ani de zile, Consiliul Fiscal va face niște calcule ca să se gândească la ce vârstă va scoate oamenii la pensie  și cu ce perioadă minimă de contribuție. Din această perspectivă nu mai este niciun fel de predictibilitate legată de ieșirea la pensie. Acum ieșim la 65 de ani, dar este probabil ca peste 2-3 ani Consiliul Fiscal să zică: Știți ce? Hai să ieșim 70 de ani! Și toată lumea să trebuiască sa mai muncească în continuare”, a mai spus analistul economic.

Citește și: Deja sunt anunțate creșteri de taxe și impozite pentru 2025! Urmează prăpădul? Economistul Negrescu o spune direct: Este incapabil!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel