Într-un interviu exclusiv pentru DC News, profesorul Mircea Coșea a explicat modul în care banii alocați pentru investițiile din PNRR vor pleca în afara țării, în contextul creșterii accelerate a prețurilor materialelor de construcții.
Vineri, 5 noiembrie 2021, au fost ridicate noi preocupări cu privire la sectorul imobiliar din China, după ce Kaisa Group a devenit cel mai recent dezvoltator care a ratat o plată către investitori. Kaisa a spus că se confruntă cu presiuni fără precedent asupra finanțelor sale din cauza pieței imobiliare provocatoare (citește mai mult AICI).
Ulterior, profesorul Mircea Coșea a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre strategia economică din China și despre efectul pe plan global pe care criza imobiliară îl are la nivel internațional:
„China a practicat o dezvoltare forțată a sectorului imobiliar, sub niște directive de natură politică, dar mersul adevăratei piețe nu a corespuns. Pe cale de consecință, investițiile făcute au rămas fără acoperire în momentul de față.
Va fi afectată toată economia globală pentru că, în momentul de față, China este unul dintre cei mai mari jucători din punct de vedere al consumului de bunuri de capital, al importului și exportului. Deci, orice încetinire a ritmului acestor lanțuri internaționale de valoare va duce la efecte în toate țările lumii. Poate nu imediat, poate nu la fel peste tot, dar efectele vor fi simțite“, a precizat, în exclusivitate pentru DC News, economistul Mircea Coșea (citește mai mult AICI).
Economistul Mircea Coșea a analizat și situația în care se află România, țara noastră având numeroase investiții de infrastructură în Planul național de Redresare și Reziliență:
„În România vor fi simțite efectele acestui colaps imobiliar din China. Ele deja sunt simțite de mai mult timp, pentru că începutul crizei imobiliare din China a dus la o scumpire exagerată a tot ceea ce înseamnă materiale de construcție, fiind o inflație mai mare decât media pentru celelalte bunuri. Deci, aceste costuri mari pe care le au acum construcțiile, în principal datorită efectelor chineze, vor influența și în România programele pe care noi le avem în investiții.
Aici apare o problemă pe care deja o simțim, cauzată de o greșeală făcută în ultimii 30 de ani, și anume aceea de dispariție din România a ramurilor industriale producătoare de bunuri de capital pentru investiții.
Astfel, programele de investiții pe care noi vrem să le facem, și care în mare măsură sunt legate de PNRR, vor cere foarte mari importuri. Pentru a construi un kilometru de autostradă în România trebuie importat aproape 70% din costuri, pentru că noi nu mai producem nici măcar bitum, nu mai zic de fier beton, sticlă industrială și alte materiale. Toate sunt elemente care aproape în totalitate vin din străinătate.
Prețurile cresc, deci trebuie să ne așteptăm ca orice investiție făcută în România în imobiliare, în construcție sau infrastructură să aducă la o debalansare a balanței comerciale, adică importurile să ne pricinuiască probleme în creșterea deficitului balanței comerciale.
Este o problemă a bolii cronice pe care o are economia românească datorită structurii necompetitive. Orice investiție făcută în economia României, în cea mai mare parte se reflectă în avantajele pe care le au cei care exportă în România. Deci, creșterea economică românească în mare parte e exportată, investițiile care se fac sunt exportate în economiile altor țări care ne furnizează bunuri pe care noi avem nevoie să le folosim în investiții, în alimentația de fiecare zi.
Atâta timp cât nu vom reuși să acoperim într-o proporție mai mare cererea internă cu producție internă, începând de la mâncare până la bunuri de capital, noi vom pierde părți din avantajul pe care îl avem la creșterea economică și atragerea de fonduri europene“, a concluzionat profesorul Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News