Cu ocazia Săptămânii Prevenției Gripei în România, autoritățile au inițiat o campanie de conștientizare a gravității gripei, cu scopul de a crește ratele de vaccinare, mai ales în rândul seniorilor. Această categorie este deosebit de vulnerabilă la complicațiile gripei, cum ar fi pneumonia și agravarea bolilor cronice.
Deși rata de vaccinare în rândul persoanelor de peste 65 de ani este de aproximativ 21-22%, mult sub recomandarea OMS de 75%, există un potențial mare de îmbunătățire. O strategie bazată pe educație, conștientizare și acces mai bun la vaccinuri, demarată inclusiv în farmacii, este considerată crucială pentru prevenirea complicațiilor asociate gripei și pentru reducerea presiunii asupra sistemului sanitar.
În cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?“, organizată de DC Media Group, Directorul Direcției Vaccinuri al Sanofi România, Lidija Milicevic, a subliniat care ar putea fi direcțiile de acțiune în acest sens.
***
"Faptul că suntem înaintea debutului primei Săptămâni a Prevenției Gripei din România este un pas foarte important pe care țara noastră îl face în procesul de a crește gradul de conștientizare asupra severității gripei. Salutăm această inițiativă și apreciem eforturile autorităților în această direcție.
Sper ca, an de an, această săptămână pentru un bun început să fie o oportunitate pentru toată lumea - pentru autorități, pentru pacienți, pentru comunitatea medicală și pentru industrie -, să-și unească eforturile în lupta de a crește ratele de acoperire vaccinale și de a contribui la o societate mult mai sănătoasă.
Când discutăm despre tendințele noastre să ridicăm ratele de vaccinare, eu aș pune accentul pe categoria vârstnicului.
Vârstnicii prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații severe asociate gripei, comparativ cu persoanele mai tinere. Acest lucru este atribuit unui sistem imunitar slăbit (...). Este cunoscut faptul că sistemul imunitar slăbește pe măsură ce îmbătrânim, prin scăderea capacității și organismului de a lupta împotriva infecțiilor, chiar dacă suntem într-o formă bună.
Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sunt mai expuse riscului de a dezvolta complicații cum sunt: pneumonia, complicații cardiace grave, agravarea bolilor cronice de bază, bolilor cardiace pulmonare, metabolice, cum este și diabetul.
Vârstnicii spitalizați din cauza gripei pot avea mai multe complicații: pierderea autonomiei, îngrijirea prelungită, asistența socială pe termen lung.
Interesant este faptul că 3 din 20 de persoane se confruntă cu o invaliditate severă persistentă, care poate duce la instituționalizare pe termen lung în azile destinate seniorilor sau la pierderea autonomiei: 1 din 10 persoane se confruntă cu pierderea autonomiei (n.r., în cazul) mai multor activități ale vieții zilnice.
Pe de altă parte, cea mai frecventă complicație a gripei, mai ales la categoria vârstnicului, este pneumonia. Până la 1 dintre 3 vârstnici spitalizați din cauza gripei dezvoltă pneumonie. Recuperarea după pneumonie durează undeva până la 10 zile. La vârstnic, poate dura între 6 și 12 săptămâni.
1 din 5 adulți spitalizați din cauza pneumonie este internat în secțiile de terapie intensivă, iar ratele de spitalizare cu internare în aceste secții cresc odată cu vârsta persoanei. Aproximativ 15% dintre persoanele cu vârsta între 65 și 74 de ani spitalizate cu pneumonie necesită ventilație asistată.
Autoritățile sanitare (ICDC, OMS, CDC), instituțiile de sănătate publică și societățile medicale au stabilit recomandări și politici de vaccinare antigripală pentru categoria de vârstnici", spune Lidija Milicevic.
Sursa: Unsplash
"Sunt necesare formule îmbunătățite ale vaccinul antigripal pentru a-i proteja mai bine pe vârstnici, care pot avea un sistem imunitar senescent împotriva gripei și a complicațiilor acesteia. Interesant este faptul că recomandarea OMS spune astfel: categoria vârstnicului trebuie vaccinată cu o rată de vaccinare de 75%.
În România, această categorie, într-adevăr, are cea mai bună rată de vaccinare din toate categoriile pacienților la risc și atinge undeva între 21 și 22% dar încă este foarte departe de recomandarea OMS.
În categoria vârstnicilor de peste 65 de ani, în România avem 4 milioane de persoane, dintre care sunt vaccinate, în ultimii ani, 800.000. Deci spațiul de a proteja categoria aceasta cea mai vulnerabilă este foarte mare.
(N.r., Cum putem proteja această categorie extrem de vulnerabilă?): Prin educare, prin conștientizare, prin creșterea încrederii. Într-adevăr, putem influența asupra îmbunătății ratei de vaccinare și este foarte important mai ales luând în considerare faptul că populația devine tot mai vârstnică și, în perspectivă, în anii care urmează, aceste categorii trebuie protejate în cel mai bun fel pentru a menține posibilitatea de a fi activ, sănătos, de nu a ajunge în spitale și de a preveni toate complicațiile care sunt dincolo de gripă.
Deci nu (n.r., vorbim despre) gripă în mod concret, ci (n.r., despre) complicațiile, dincolo de gripă, legate și de boli cronice, și de afecțiuni cardiace, și de pneumonie, în orice caz", mai spune Directorul Direcției Vaccinuri al Sanofi România.
Sursa: Unsplash
"Schimbarea modelului de finanțare al vaccinurilor a adus numeroase beneficii în accesul pacienților la prevenire. Putem anunța aici accesul nelimitat al pacienților la vaccinuri și vaccinare, chiar și în farmacie, precum și posibilitatea de acces la o gamă mai amplă de vaccinuri.
Pe de altă parte, acest nou model de finanțare implică taxarea adițională a vaccinurilor anterior acceptată și creează un mediu nesustenabil care, în timp, ne poate duce în situații de acces limitat sau discontinuu la prevenție.
Mai bine să investim împreună cu autoritățile și celelalte societăți în educație, în conștientizare și în creștere a încrederii în vaccinare, decât în taxarea adițională pentru vaccinare.
Prevenția este una foarte importantă și doar cu forțele unite putem ridica ratele de vaccinare și putem duce la îmbunătățirea stării de prevenție a românilor", conchide Lidija Milicevic la conferința „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm? organizată de DC Media Group.
Află mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News