Creşterea salariilor din România, anulată de inflaţie pentru prima dată în ultimii 10 ani

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Creşterile de salarii ar putea fi negative, pentru prima dată în ultimii 10 ani, în 2022 în România. 

Salariul mediu din România a ajuns la valoarea de aproape 3.500 de lei net în luna au­gust a acestui an, în creştere cu 6,4% faţă de perioada similară a anului trecut, însă be­neficiile majorărilor salariale au fost anu­late de inflaţia de 6,3%, arată datele Ins­titutului Naţional de Statistică.

Pentru pri­ma dată din 2011 încoace – anul în care s-au resimţit cel mai tare efectele crizei fi­nanciare din 2008 pe piaţa muncii – în 2021 eco­nomia ar putea înregistra un nivel al in­flaţiei mai mare decât cel al creşterilor de salarii. „Sunt foarte multe discuţii în com­panii în acest moment pentru stabilirea bugetului pentru anul următor. Cei din multinaţionale au dat la grup informaţia despre inflaţia din România şi despre nivelul cu care va creşte anul viitor sala­riul minim pe economie, pentru că aceas­tă creştere cu 10% a salariului mi­nim afec­tează toate benzile salariale. Însă nu cred, cu toate eforturile de buge­tare, că fir­mele vor acorda o creştere sala­ria­lă me­die de peste 6,5%, deci inflaţia va fi mai mare decât creşterile salariale de la privat“, a explicat Alina Popescu, talent in­­for­mation solution leader, SEE Europe în cadrul companiei Mercer Marsh Benefits, care realizează anual un studiu salarial, scrie Mediafax.

Cresc salariile în 2022. E suficient?

Bugetele de salarii de anul viitor vor include o serie de majorări salariale, doar că o previziune privind evoluţia salariilor este greu de făcut din cauza schimbărilor aduse de pandemie.

„Ce ne împiedică să facem previziuni mai apropiate de realitate este exact efec­tul pe care pandemia îl creează prin aces­te valuri. Acest val 4 e mai abrupt decât ne-am imaginat. Fiecare companie îşi va di­men­siona bugetele în funcţie de cri­teriile pe care le ia în calcul: inflaţie, evo­luţia re­zul­tatelor companiei, evoluţia pie­ţei mun­cii în domeniul în care acti­vează etc.“, a spus Sorina Donisa, CEO al fir­mei de re­cru­tare şi închiriere de forţă de muncă în re­gim temporar APT Re­sour­ces & Servi­ces, parte a grupului Prohuman.

În 2011, anul în care numărul de salariaţi a ajuns la un minim istoric al ultimilor 50 de ani – doar 4 milioane de persoane faţă de 5 milioane de persoane, cât era înainte de criza financiară din 2008 – rata inflaţiei a ajuns la 5,8%, iar creşterea salarială medie a fost de 3,8%. În acel an, rata şomajului a depăşit 8%, iar cele un milion de joburi pierdute în perioada 2009- 2011 au fost recuperate complet abia în 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel