EXCLUSIV  Creșterea salariului minim în România. Bogdan Hossu (Cartel Alfa), avertisment pentru angajați: Companiile străine încalcă legea / video

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a vorbit despre creșterea salariului minim.

Invitat la emisiunea Totul despre bani, la DC News, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a vorbit despre creșterea salariului minim în România în vara acestui an, de la 3.300 de lei brut, la 3,700 de lei brut.

„Salariul minim a fost majorat mai mult pentru a se încerca să se echilibreze și să îndeplinească România directiva legată de salariul decent la nivel european, în sensul în care raportul dintre salariul minim brut și salariul mediu brut din România să reprezinte cel puțin 50%. Prin această creștere s-a realizat.

Să nu uităm că anul trecut s-a mai făcut o creștere falsă legată de acest lucru, în octombrie, mai mult să rezolve problemele de balanță ale bugetului de stat decât să rezolve problemele salariatului“, a explicat Bogdan Hossu.

Foto: Crișan Andreescu

Hossu: Era mai bine să se transfere o parte din taxele sociale care sunt plătite integral de salariat către angajator

În opinia liderului de sindicat, măsura preferabilă pe care o putea lua Guvernul era ca o parte din taxele sociale care sunt plătite în momentul de față de angajat, să fie plătite de angajator.

„Din punctul nostru de vedere, era preferabil să nu se facă o creștere a salariului minim, ci să se transfere o parte din taxele sociale care sunt plătite integral de salariat către angajator. Cartel Alfa a depus o plângere la Organizația Internațională a Muncii (OIM), în baza Articolului 24 din statutul acestei organizații, de nerespectare a unei convenții ratificate - ca o ironie a sorții, de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu - de Guvernul României, atunci când a făcut transferul, în 2018, a totalității taxelor de la angajator la angajat.

Mai mult, din 2017, de când e ordonanța în vigoare, guvernele au blocat ieșirea acestei ordonanțe din Parlament. Noi nu o putem ataca la UE decât în momentul în care devine act normativ definitiv.

Avem și probleme sociale, pentru că sunt anumite companii străine care încalcă legea, tocmai datorită ambiguității faptului că ordonanța nu a ieșit sub formă de lege, în sensul că ei nu au majorat salariile brute ale salariaților, de frica faptului că Ordonanța va pica în Parlament și se va abroga, iar după ce au mărit salariul minim, nu vor mai putea da înapoi.“, a explicat liderul de sindicat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Problemă delicată pentru salariați

(n.r. Anumite companii) „practică un sistem care nu este foarte corect, în sensul în care lunar dă fiecărui salariat o primă care să compenseze transferul de taxe legate de acest lucru. Pe lângă faptul că nu e respectată legea, care spune că dacă ai un venit lunar, constant, trebuie să fii introdus în salariu, problema de fond e că salariatul, în momentul respectiv, nu poate să fie bancabil.

El e bancabil cu salariul pe care îl are conform contractului individual de muncă sau a acordului în funcție. Primele sunt tot timpul conjuncturale, nu permanente. Salariatul nu are un venit sigur, care să poată să-l facă să ia un credit bancar mai mare, cu o dobândă mai mică. Sunt lucruri care țin de viață“, a conchis Bogdan Hosuu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel