Creşterea TVA-ului la locuinţele noi a fost o măsură greşită, indică analistul economic Adrian Negrescu. Conform acestuia, consecinţa principală a acestei măsuri a fost gonirea investitorilor din România, dar şi blocarea celor care aveau proiecte în curs.
"Să ne gândim la ce probleme sunt în domeniul construcţiilor. Spuneam la începutul anului că mulţi investitori îşi creionaseră nişte planuri de business, de construcţie de complexe edilitare, de blocuri, de cartiere întregi. Erau mulţi investitori străini dispuşi să intre în România, dar şi-au amânat planurile sau au plecat, cu totul. Am un exemplu concret, unul dintre partenerii noştri s-a dus şi lucrează acum în Bulgaria. De ce? Pentru că noi am crescut TVA-ul la locuinţe, peste noapte, dând peste cap toate business-urile celor care voiau să facă asta la noi în ţară.
Acum se vorbeşte iar despre schimbări în zona de construcţii. Să nu uităm că e unul dintre cele mai importante sectoare din economia noastră, pentru că angajează afaceri pe orizontală. Atunci când se construieşte un bloc, nu înseamnă doar că s-a făcut un bloc şi că are de câştigat doar dezvoltatorul şi că hai să îl hulim pe el că face un profit foarte mare. Să ne gândim la industria mobilei, la industria electrocasnicelor. Oamenii care cumpără rămân în ţară, aduc aici plus valoare, consumă.
Trebuie să privim industria construcţiilor cu mare atenţie, şi când vorbim de facilităţi fiscale şi de zona asta de suprataxare, pentru că şi despre asta se vorbeşte în momentul de faţă, şi să ne întrebăm dacă vrem să omorâm şi acest motor al economiei, care dă deja rateuri. Vedem că de la 1 ianuarie că, odată cu creşterea TVA, foarte mulţi români au fost determinaţi, dublat şi de accesul limitat la creditare, să nu mai cumpere imobile, să nu mai cumpere mobilă, electrocasnice, tot felul de bunuri care au legătură cu viaţa noastră de zi cu zi", a declarat Adrian Negrescu la Totul despre Bani.
"Există deja o criză în imobiliare", a spus Adrian Negrescu, întrebat dacă ne putem gândi la acest aspect. "Încă de acum doi ani spuneam că aproape 60% dintre dezvoltatori sunt în pragul insolvenţei. S-au împrumutat foarte mult la bănci ca să construiască, dobânzile s-au dublat, iar ei nu pot pune costuri duble la apartamente, pentru că vor rămâne cu ele nevândute. Mulţi au intrat în incapacitate de plată, iar pe multe şantiere bate vântul. (...) Toate condiţiile macro-economice s-au schimbat. Românii nu mai au acces la credite, dobânzile au crescut, TVA-ul la imobilele noi a crescut. Şi nici nu înţeleg de ce am crescut TVA-ul la locuinţe noi peste noapte, parcă încercăm să limităm accesul românilor la achiziţiile imobiliare, care aduc bani la buget. Sunt multe elemente care vin să contureze o criză puternică în sectorul construcţiilor, mai puternică în mediul rural. Dar este prezentă şi în Capitală, unde sunt blocuri trecute în stadiul de conservare, pentru că dezvoltatorii nu îşi mai permit să construiască", a concluzionat analistul economic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu