Florin Dobre, cadru didactic universitar în cadrul ASE Bucureşti, Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, a vorbit despre creșteri salariale, productivitatea muncii și inflație, live pe DCNews şi DCBusiness.
Florin Dobre a vorbit despre diferenţele dintre vechiul şi noul ROBOR anunțat ieri, 2 mai, creșterile salariale, productivitatea muncii și inflație.
"Un aspect rostogolit de multe pagini din ziare, care a ocupat suficient spațiu în multe emisiuni televizate sunt creșterile salariale, ce se întâmplă cu salariile, este bine că au crescut, în ce măsură au salariile o creștere sustenabilă sau nu. Analizând tot ce înseamnă statistică la nivel european, ne dăm seama că salariile au crescut, în medie, în România cu 26%. Raportat la o inflație care, în luna martie, a fost raportată undeva la 4%. Deci avem o creștere reală în ceea ce privește puterea de cumpărare. Și aici nu vorbesc despre salarii brute, ci de salariul net, care a crescut cu aproximativ 26%. Prin urmare, puterea de cumpărare a crescut cu mult mai mult decât valoarea inflației" a spus Floirn Dobre.
VEZI ȘI Indice credite. Ce se întâmplă cu ratele românilor. Calculele făcute de specialiști
"Dacă ne așteptam să existe creștere salarială fără o creștere a inflației, orice analist economic își dă seama că va exista o repercusiune, dar trebuie foarte atent ținută sub control inflația, astfel încât să nu depășească puterea de cumpărare. Dacă salariile au crescut cu aproximativ 26%, indicele prețurilor de consum este undeva la 4%, asta înseamnă cel puțin 22% putere reală de cumpărare majorată pentru salariații din România. Până și creșterea pensiilor a acoperit rata inflației. Vorbim de o rată a inflației de 4%, în luna martie. Alte aspecte care au generat o creștere a inflației au fost importurile", a declarat Florin Dobre.
Toate informațiile esențiale, în video-ul de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu