Praful te exasperează și ești într-o continuă curățenie, în speranța că vei scăpa de el? Te vom dezamăgi, dar nu se va întâmpla. Există, totuși, o cameră care atinge perfecțiunea, din punct de vedere al curățeniei.
Conform celor mai ridicate standarde , o "cameră curată” trebuie să conțină cel mult 10 particule de 0,1 micrometri într-un volum de 1 metru cub de aer, scrie digi24.ro.
Recent, NASA a publicat o înregistrare video care prezintă protocolul pe care un angajat trebuie să-l parcurgă înainte de a-i fi permis accesul în așa-numită "cameră curată" de la Laboratorul de Propulsie (Jet Propulsion Laboratory).
Este vorba despre un spațiu cvasi-ermetic, bine izolat, cu suprafețe "antistatice" care împiedică răspândirea prafului și unde aerul e filtrat permanent. Pentru a intra într-un astfel de loc, un angajat NASA trebuie să respecte un protocol extrem de strict.
It’s #ASMRDay!
Sit down, relax, and enjoy some soothing sounds from inside the JPL clean room. ???? pic.twitter.com/tMiICEAIpU— NASA JPL (@NASAJPL) April 9, 2023
Oamenii sunt una din principalele surse care generează praf. Se estimează că până la 600.000 de mii de fragmente de piele "cad" de pe noi în fiecare oră. Totodată, o persoană pierde până la 100 de fire de păr zilnic.
În prezent, "cea mai curată cameră din lume" se află la Institutul de Inginerie și Automatică Fraunhofer din Stuttgart. În această încăpere, un metru cub de aer trebuie să conțină maximum o particulă de praf de 0,1 micrometri. Acest lucru înseamnă că aerul din respectiva încăpere este de 10 ori mai curat decât clasificarea ISO 1 (care prevede maximum 10 particule de 10 micrometri într-un volum de 1 metru cub de aer). Camera respectivă este folosită pentru testarea dispozitivelor și sistemelor care urmează să fie utilizate într-un mediu la standardul ISO 1 (pentru producerea de semiconductori, de pildă).
Vezi și: Cum faci curățenie de Paște cu bicarbonat de sodiu. Trucurile gospodinelor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News