Experții în securitate cibernetică au creat un test simplu care îți vor arăta dacă telefonul tău te ascultă în timpul conversațiilor.
Testul în patru pași, realizat de cercetătorii de la NordVPN, începe cu alegerea unui subiect unic despre care nu ai căutat niciodată informații.
Apoi, ar trebui să ai mai multe conversații lângă telefonul tău pe tema aleasă.
Este important să continui să folosești telefonul așa cum o faci de obicei - dar să nu cauți sau să interacționezi cu conținut legat de subiectul testului tău.
Apoi, vei aștepta să vezi cât timp durează până când aceste subiecte vor apărea în reclame în feed-urile tale de pe rețelele sociale.
În propriile sale teste, NordVPN a descoperit că reclamele apăreau pe dispozitive la doar câteva zile după ce cercetătorii discutau un subiect pe care nu îl căutaseră niciodată pe Google.
Marijus Briedis, directorul tehnic al NordVPN, spune: „Deși de obicei le considerăm inofensive și necesare, acestea sunt un indicator puternic că permiți dispozitivului tău prea mult acces la datele și interesele tale personale.”
Dacă crezi că smartphone-ul tău ar putea să te spioneze, iată cum poți să afli singur.
NordVPN a dezvoltat un test simplu în patru pași pe care îl poți face acasă.
În primul rând, alege un subiect pe care să-l folosești ca momeală pentru eventualele reclame targetate.
Acest subiect ar trebui să fie cu totul diferit de ceea ce te-ar interesa în mod obișnuit, astfel încât să existe o șansă mică să apară în reclame în mod natural.
Ideal, ar trebui să fie ceva ce nu ai căutat niciodată și nici măcar nu ai menționat în preajma dispozitivelor tale.
Pentru a menține lucrurile corecte, încearcă să nu discuți subiectul cu voce tare înainte de a începe testul.
În schimb, scrie-ți subiectul pe o bucată de hârtie sau, dacă trebuie să-l discuți, oprește telefonul și lasă-l într-o altă cameră.
După ce ai ales un subiect unic, următorul pas este să-l discuți în apropiere de dispozitivele tale.
În următoarele câteva zile, poartă mai multe conversații despre subiectul ales, de câteva minute fiecare.
Ar trebui să încerci să gândești un set de cuvinte cheie și fraze care ar putea activa motoarele de căutare.
De exemplu, dacă subiectul ales ar fi Azerbaijan, câteva cuvinte cheie ar putea fi „vacanțe în Azerbaijan”, „zboruri către Azerbaijan” sau locuri și hoteluri specifice din țară.
Pasul trei este să îți folosești telefonul cât mai normal posibil în timp ce faci testul.
Pe lângă enunțarea frazelor cheie cu voce tare, nu ar trebui să faci nimic care ar putea declanșa un anunț targetat pentru subiectul tău.
Aceasta înseamnă că nu ar trebui să cauți subiectul sau orice lucru legat de el pe Google în timpul testului.
În final, pasul patru este să observi și să analizezi cum se schimbă anunțurile targetate în următoarele zile și săptămâni.
Fii atent la tipurile de reclame pe care le primești pe aplicațiile de socializare sau serviciile de streaming de pe telefonul tău și dispozitivele conectate.
Fii atent la orice ar putea fi legat de subiectul despre care ai discutat, fie direct, fie indirect.
Din nou, dacă ai folosit subiectul „Azerbaijan”, ar trebui să fii atent la reclame care menționează în mod specific țara sau la alte anunțuri pentru zboruri ieftine și vacanțe organizate, care ar putea fi legate de subiectul ales.
Dacă începi să vezi reclame legate de subiectul respectiv, acesta ar putea fi un semn că telefonul tău a ascultat conversațiile și a folosit acea informație pentru anunțuri.
Pentru a vedea cât de frecvent are loc acest tip de spionaj, cercetătorii de la NordVPN au efectuat testul ei înșiși.
Un participant a ales subiectul „Arabia Saudită” și a petrecut câteva zile discutând despre cât de mult ar dori să viziteze acest regat.
Într-o joi, au început testul scriind „Arabia Saudită” în aplicația lor de notițe, iar duminică, la trei zile distanță, au început să primească reclame.
Deși nu avuseseră anterior niciun interes pentru țara respectivă, Facebook a început să le arate reclame de pe Booking.com, cu prețuri pentru hoteluri în orașul Al Ula, Arabia Saudită.
Un alt cercetător a ales să caute un animal aleatoriu, selectând cuvântul-cheie „Orangutan”. Acesta a venit cu inițiativa după ce a observat că primește reclame în mod regulat la produse sau servicii despre care a discutat în casă.
După doar o zi de discuții despre aceste animale, au început să primească reclame pentru organizații caritabile care protejează orangutanii, deși acest lucru nu poate dovedi în mod concludent că reclamele au fost cauzate de dispozitive.
Din păcate, nu există nimic ilegal în a folosi informațiile audio pentru a viza reclame.
Deși este evident ilegal să spionezi pe cineva fără consimțământul acestuia, majoritatea utilizatorilor de telefoane și-au dat permisiunea pentru această practică, fără să știe.
De exemplu, dacă ai acceptat termenii unui asistent virtual, este perfect legal ca Google Assistant, Siri sau Alexa să vândă datele pe care le colectează.
Deoarece acești asistenți sunt activați vocal, ei sunt mereu în ascultare pentru a detecta fraza lor de activare.
Deși acest lucru este minunat dacă vrei să accesezi dispozitivul fără a folosi mâinile, înseamnă și că ești mereu înregistrat.
Unele aplicații, altele decât asistenții virtuali, pot avea permisiuni pentru microfon ascunse în setările lor.
Asta înseamnă că, atunci când accepți fără să te gândești termenii și condițiile unei aplicații, ai putea consimți să fii spionat.
Dacă vrei să te asiguri că nicio aplicație nu ascultă conversațiile tale, unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poți face este să dezactivezi asistentul virtual.
Pentru a dezactiva Siri pe iPhone, pur și simplu mergi la Setări și derulează în jos pentru a găsi secțiunea denumită „Siri”.
Mai întâi, setează butonul pentru „Permite Siri când telefonul este blocat” pe „Oprit”.
Apoi caută opțiunea „Vorbește cu Siri”, apasă pe aceasta și setează opțiunea „Vorbește cu Siri” pe „Oprit”. Apasă pentru a comuta opțiunea „Apasă butonul lateral pentru Siri” pe „Oprit”.
Deși nu poți dezactiva complet Siri în acest mod, acest lucru va opri în mare parte asistentul inteligent să asculte.
De asemenea, poți șterge istoricul Siri din secțiunea „Istoricul Siri & Dicționare” pentru a limita cantitatea de date pe care aplicația le stochează despre tine.
Pentru a dezactiva Google Assistant pe Android, deschide aplicația Google și apasă pe imaginea profilului tău în colțul din dreapta sus.
Selectează „Setări” și navighează la opțiunea marcată „Google Assistant”.
De acolo, apasă pe „General” și comută „Google Assistant” pe „Oprit”.
Pe lângă acești pași, ar trebui să fii atent și la tipurile de aplicații pe care le descarci și permisiunile pe care le acorzi acestora.
Chiar și aplicațiile care par inofensive pot avea accesul la microfon activat implicit, ceea ce poate însemna că ești înregistrat de fiecare dată când deschizi aplicația.
Pentru a verifica, accesează setările aplicației și vezi ce informații are permisiunea să acceseze aplicația.
Pentru mai multă confidențialitate, utilizatorii iPhone pot dezactiva și opțiunea „Permite urmărirea” pentru a împiedica aplicația să urmărească semnătura unică a telefonului lor, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu