FACIAS trage un semnal de alarmă privind intervenţia autorităţilor de la Caracal şi anunţă că legea nu a fost respectată.
"În cazul cutremurător din Caracal, instituțiile statului nu au respectat legea, iar urmările au fost deosebit de grave. FACIAS va depune sesizări și plângeri împotriva tuturor celor care se fac responsabili de încălcarea prevederilor legale și va urmări tragerea lor la răspundere. FACIAS consideră că în acest caz, autoritățile au dat dovadă de o gravă incompetență și necunoaștere a legislației.
Inspecția Judiciară să cerceteze și să ia măsuri cu privire la modalitatea în care au acționat procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, și de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, dar și cu privire la modul defectuos în care procurorii DIICOT Craiova au condus desfășurarea anchetei in cazul celeilalte fete dispărute", se arată în comunicat.
"Aceștia trebuiau să cunoască faptul că intervenția poate avea loc fără mandat de percheziție domiciliară ori de câte ori se află în stare de necesitate, pentru a salva viața sau integritatea fizică a unei persoane, așa cum este prevăzut și în art. 27 din Constituția României.
Dreptul la viață este un drept fundamental garantat prin art. 22 din Constituția României și nimeni nu poate invoca necunoașterea legii.
Totodată, FACIAS solicită Președintelui României, Klaus Iohannis, destituirea în regim de urgență a Șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și efectuarea unei anchete pentru a afla motivul pentru care reprezentanții instituției au mințit opinia publică în legătură cu acest caz.
Potrivit legii, STS este obligat să obțină localizarea exactă. Însă, în mod paradoxal, în acest caz, minora in vârstă de 15 ani nu a putut fi localizată, identificandu-se în mod eronat 3 locații diferite.
De asemenea, ancheta trebuie să privească și modalitatea în care a fost investit bugetul alocat în anul 2018 pentru modernizarea Serviciului de Apeluri de Urgență 112, în valoare de 30 milioane de euro", mai menţionează FACIAS.
"Tragem un semnal de alarmă CSM-ului în privința pericolului social deosebit de grav pe care îl reprezintă in prezent la nivel național procurorii care în mod constant, în ultima perioadă, prin modalitatea în care înțeleg să își exercite profesia, pun în pericol siguranța cetățenilor, respectiv, siguranța națională. CSM-ul are obligația de a dispune verificările necesare în vederea tragerii la răspundere a acestor procurori și eliminarea lor din magistratură, ca o măsură de siguranță și protecție a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor", au conchis cei de la FACIAS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News