Adrian Wiener (USR) a postat, vineri, pe Facebook un comentariu referitor la situația Centrelor de Sănătate Mintală din România, în contextul crimei de la Bascov.
„O tragedie de nedescris s-a întâmplat la Bascov: un pacient cu suferință psihică și-a ucis 5 membri ai familiei.
Reacția umană firească este oroarea, revolta. Cum de astfel de drame fără sens se pot întâmpla?Mintea umană răvășită de suferință este uneori profund distorsionată, insondabilă. Dezechilibrul este atât de mare încât se șterg liniile roșii ale firescului naturii umane, se pierd reperele morale și capacitatea de a contenționa agresivitatea. Percepția, emoțiile, cogniția sunt uneori atât de alterate și disonante încât comportamentul devine complet inadecvat, impredictibil, de necontrolat.
O monitorizare atentă, însă, decelează decompensarea, iar un tratament adecvat restabilește de multe ori echilibrul - uneori fragil și temporar. E nevoie însă de un continuum de asistență psihiatrică comunitară– Centru de Sănătate Mintală, ambulatoriu, servicii conexe actului medical -suport psihologic și educarea familiei, ergoterapie, echipe mobile de monitorizare a statusului mental; locuire și locuri de muncă protejate.
Segregarea și separarea completă de familie si societate agravează suferința și de multe ori o împinge în zona irecuperabilă; dincolo de dezumanizarea și ororile din centrele rezidențiale unde mor anual peste 1500 de persoane. Tendința actuală în toată lumea civilizată este de dezinstituționalizare. România are însă un deficit enorm in zona Centrelor de Sănătate Mintală și a serviciilor conexe actului medical. Sunt subfinanțate si subpopulate cu personal, fragmentate de restul asistenței medicale, de medicina primară. E nevoie de o strategie complexă cu termene și finanțare dedicată pentru psihiatria comunitară și monitorizarea eficientă a sănătății mintale.
Dar instituționalizarea forțată și accelerată, depozitarea acestor persoane în cuști nu reprezintă o soluție. Și ne dezumanizează ca societate. De altfel, cred că una din metricile firescului într-o societate e și felul în care se adresează problema dizabilității. Nu vreau să cred că soluția noastră ca națiune rămâne zidul, detenția.
Este o tragedie fără margini ce s-a întâmplat la Bascov; dar concluzia ar trebui să fie reforma medicinii psihiatrice, dezvoltarea accelerată a rețelei de locuire protejată și asistența medico-socială integrată; echipe mobile de monitorizare a statusului mental al pacienților la risc, care locuiesc în familii, în comunitate. Psihiatria comunitară e în colaps în țara noastră. Există, cum spun, politici publice validate, funcționale. Sunt convenții internaționale asumate și de România în sensul dezinstituționalizării, strategii europene, fonduri structurale dedicate.Însă ceea ce lipsește este responsabilitatea politică.”, a scris Wiener pe Facebook.
Crima din Bascov a șocat întreaga România. Cinci oameni au fost uciși cu sânge rece, printre care și o fetiță de 5 ani. Principalul suspect este un bărbat bolnav psihic, iar întrebarea de pe buzele multora este dacă această tragedie putea fi prevenită. Individul nu și-ar mai fi luat tratamentul timp de o lună. Cu toate acestea, nimeni nu s-a așteptat că s-ar putea întâmpla o astfel de grozăvie.
Medicul curant al bărbatului bolnav psihic acuzat că și-a ucis 5 membri ai familiei susține că ultima dată când l-a consultat n-a observat nimic schimbat în comportamentul său. Într-o intervenție la Realitatea Plus, medicul a precizat că nu știa că pacientul său nu mai urma tratamentul prescris. Un alt specialist de la Institutul de Psihiatrie "Socola" spune că tragedia de la Bascov nu trebuie transformată într-o campanie de discriminare a celor care suferă de diverse afecțiuni psihice.
"Era o boală psihică destul de gravă, beneficia de tratament și la interval de 2-3 luni, iar la programare venea tatăl, care ridica rețeta. Eu nu am știut că de o lună nu a mai luat medicația, pe 14 iulie a fost tatăl si urma ca pe 16 august sa vină să-i reînnoiască rețeta.", a declarat medicul primar Eugen Smeureanu.
În plus, medicul afirmă că ultima dată când l-a consultat și a stat de vorbă cu pacientul său nu a observat nimic în neregulă care ar fi putut prezice cele întâmplate.
"De la tatăl lui n-am aflat nimic despre tulburări de comportament, lucrurile decurgeau normal, familia era devotată îngrijirii lui, n-au fost lucruri deosebite, de când îl am eu în evidență, din 2014. Era o boală cu caracter procesual, iar una dintre caracteristici e tocmai imprevizibilitatea comportamentului. Nu au fost probleme nici reclamate, nici observate de mine în discuția cu el.", a declarat medicul argeșean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News