Avocatul Bogdan Bărbuceanu a analizat posibilitatea descoperirii unor abateri ale magistraților în cazul crimei de la Padina, după ce procurorul general al României, Alex Florența, a depus, marți, o sesizare la Inspecția Judiciară.
Procurorul general al României, Alex Florența, a depus marți o sesizare la Inspecția Judiciară, referitor la posibile abateri disciplinare comise de magistrații implicați în dosarul omorului de la Padina.
Conform comunicatului de presă emis de Parchetul General, doi judecători din cadrul Curții de Apel Ploiești - Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, ar fi exercitat funcția cu "gravă neglijență" și ar fi oferit "o motivare în mod vădit contrară raționamentului juridic" în hotărârea lor.
Alex Florența a subliniat că judecătorii au neglijat complet probele existente în dosar când au decis înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru cei trei inculpați. "Judecătorii au ignorat complet probele din dosar și au dispus măsura arestului la domiciliu, deși materialul probator relevă dincolo de orice dubiu rezonabil starea de pericol pe care o reprezintă punerea în libertate a inculpaților", a precizat procurorul general.
În sesizarea sa, Alex Florența invocă două abateri disciplinare prevăzute de Legea nr. 303/2022. Prima se referă la exercitarea funcției cu gravă neglijență (art. 271 lit. t) teza a II-a), iar a doua la lipsa totală a motivării sau motivarea contrară raționamentului juridic (art 271 lit. r). Ambele abateri sunt considerate de natură să afecteze prestigiul justiției și demnitatea funcției de judecător sau procuror.
Decizia controversată a fost luată printr-o Încheiere din 15 mai 2024, când cei doi judecători au admis contestația formulată de trei inculpați, acuzați de săvârșirea infracțiunii de omor într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița. Judecătorii au dispus înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, decizie care a generat controverse și a atras criticile procurorului general.
„E o falsă problemă. Mă rog, până la urmă este un demers legitim, dar este absurd să credem că judecătorii vor fi sancționați. Trebuie să știm că judecătorii sunt suverani pe soluții. Ori, din câte am înțeles eu, tot din presă, judecătorii motivează această soluție raportat la probe și la situația personală, circumstanțele personale ale fiecăruia dintre inculpați. Așa au apreciat ei. Sigur că dacă mă întrebați pe mine, fiind la rândul meu un penalist, v-aș spune că este aproape fără precedent o asemenea soluție, dar este legală.
Numai dacă ar dovedi Inspecția Judiciară că în acest caz s-a comis o gravă neglijență, ceea ce nu ar putea să dovedească dacă judecătorii s-au raportat la probele din dosar, putem pune în discuție vreo răspundere. Restul este doar praf în ochi! Sigur, demersul e bine venit din perspectiva unor soluții viitoare, pentru că probabil judecătorii se vor gândi de două ori, pentru a nu-și aduce inspecția judiciară pe cap și a nu crea o dezbatere publică”, a precizat Bogdan Bărbuceanu pentru DC News.
Întrebat ce s-ar întâmpla totuși dacă Inspecția Judiciară ar găsi abateri, avocatul a răspuns:
„Ce abateri? Nu pot fi demonstrate abateri, doar în cazul unei mari neglijențe, care nu poate fi dovedită în aproape niciun dosar. Poate ar fi valabil asta în cazul procurorului Portocală, care se lăuda cu toate grozăviile făcute de el. Acolo putem dovedi reaua credință, dar în rest judecătorul este privit precum Dumnezeul dosarului.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci