Procurorul general sesizează Inspecția Judiciară în privința a doi judecători de la Curtea de Apel Ploiești, după ce bărbații acuzați de crima de la Padina au fost eliberați din arestul preventiv.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Alex Florența, a sesizat Inspecția Judiciară, după ce fiii vrăjitoarei Sidonia, acuzați de crima oribilă de la Padina, au fost eliberați din arest preventiv, iar decizia instanței a revoltat opinia publică. Doi judecători de la Curtea de Apel Ploiești sunt acuzați de „exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”, după ce Laurențiu Marin, Louis Justin Marin și George Armando Marin au fost plasați în arest la domiciliu.
"Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Alex Florența, a sesizat în cursul zilei de astăzi, 4 iunie 2024, Inspecția Judiciară privind comiterea de către doi judecători din cadrul Curții de Apel Ploiești - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie a abaterilor disciplinare prevăzute de art. 271 lit. t) teza a II-a din Legea nr. 303/2022, constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, și art 271 lit. r) din Legea nr. 303/2022, constând în lipsa totală a motivării ori motivarea în mod vădit contrară raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de judecător sau procuror.
Printr-o Încheiere din data de 13 mai 2024, cei doi judecători au admis contestaţia formulată de trei inculpaţi (acuzați de săvârșirea infracțiunii de omor într-un dosar penal instrumentat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița) şi a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu.
Fără a pune în discuție puterea de lucru judecat a încheierii menționate, s-a apreciat că faptele celor doi judecători de a ignora materialul probator, care relevă dincolo de orice dubiu rezonabil starea de pericol pe care o reprezintă punerea în libertate și, implicit, reîntoarcerea inculpaților în comunitate, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.
De asemenea, faptele judecătorilor de a nu motiva în concret în cuprinsul încheierii care sunt motivele care să justifice înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaților întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare constând în lipsa totală a motivării ori motivarea în mod vădit contrară raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de judecător sau procuror", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Crrima de Padina a avut loc în luna ianuarie. Atunci, Sorin Anghel, un bărbat în vârstă de 41 de ani, a murit după ce ar fi fost înjunghiat de șase ori.
Tragedia s-a produs la o petrecere organizată la un hotel din zona montană Padina, acolo unde se aflau și mai multe vedete, inclusiv Alex Velea, Antonia, Alina Eremia și Tinu Vidaicu, soțul Roxanei Ionescu. În imaginile video apărute ulterior în spațiul public se putea vedea cum fraţii Marin s-au năpustit asupra bărbatului şi au continuat să îl lovească, deși acesta nu se putea ridica de la pământ. Scandalul ar fi izbucnit după ce frații Laurențiu Marin, Louis Justin Marin și George Armando Marin, ar fi jignit-o pe soția lui Sorin Anghel, pe motiv că femeia dansa pe masă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News