Comisarul-șef (r) Mihai Untaru, a vorbit, în exclusivitate, pentru DC News, despre cauzele care au dus la o creștere fulminantă a violenței în România, culminând cu oribila crimă petrecută zilele trecută în plină stradă, în fața Parcului din Crângași.
'Cu privire la cazul din Crângași vorbim de doi copii, practic aproape ca doi maturi, chiar dacă avea unul dintre ei 16 ani, iar celălalt era crescut în 'legea străzii'. Probabil că, acum, va absolvi vreo 'universitate' la Jilava sau Rahova. Acestea au 'rang de învățământ superios' în infracțiuni. Eu îmi pun întrebarea: De ce nu a intervenit nimeni? Totul s-a desfășurat ca un spectacol macabru, în plină stradă, dovada fiind filmările făcute de un cetățean din mașina lui cu un webcam. Păi, haideți să vedem ce înseamnă calitatea de martor în România! Dacă urmărim cu atenție, individul care devine martor, devine un fel de piesă de șah, un fel de pion, mutat de colo până colo, până se hotărăște o instanță, după 3,4,5,6 ani, să dea un verdict! Așa e la noi!', a zis Mihai Untaru.
'Oamenii au intrat într-o stare de conservare, autoconservare, iar în momentul când văd o situație violentă de acest fel nu mai intervin! Stau liniștiți în banca lor, pentru că însăși intervenția de a aplana un conflict se termină cu moartea celui care vrea să aplaneze.', a zis Untaru.
'Vorbim despre egoismul desăvârșit al societății și o legislație imperfectă. Dacă accesați buletinul de evenimente în fiecare dimineață, veți găsi pe toată zona României o cantitate fantastică de evenimente violente, dincolo de accidente rutiere. De multe ori, stau și analizez ce se întâmplă, ca un profesionist ce am fost și mă întreb până unde se va merge? Din punctul de vedere al omului care a trecut prin astfel de situații, care știe să gestioneze o situație violentă, la ora actuală, spun că nu avem instrumentar suficient ca să potolim asemenea explozie.', a zis Untaru.
'Majoritatea conflictelor se nasc din altercații verbale, inclusiv pe Tik Tok, pe rețelele de socializare. Apoi, conflictele continuă în stradă, în restaurante, în baruri. Pe lângă toate acestea, avem efectul drogurilor. Este greu de cuantificat care vor fi rezultatele de mâine, câtă vreme, astăzi, noi nu avem posibilitatea să gestionăm astfel de evenimente. Nu avem profesioniști în acest sens, pentru că instituțiile s-au deprofesionalizat. Și nu doar la noi se întâmplă, ci și în Slovacia, Franța, dar și în Italia avem două evenimente recente care arată o deprofesionalizare a sistemului judiciar de fază preliminară.', a zis Mihai Untaru.
CITEȘTE ȘI: Mircea Badea: De ce nimeni nu a intervenit în cazul crimei din Crângași:
VEZI ȘI: EXCLUSIV Ce este, cu adevărat, tragic în crima din Crângași. Concluziile psihologului Radu Leca:
VEZI ȘI: Primele imagini cu momentul în care un bărbat a fost ucis în București. Atacatorii l-au lovit cu bestialitate cu doi araci / video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News